В София вали проливен дъжд, но тя е усмихната и

...
В София вали проливен дъжд, но тя е усмихната и
Коментари Харесай

С две майки, но „сам родител“: Семейството на Лора, Мария и дъщеря им Ния*

В София вали пороен дъжд, само че тя е усмихната и приветлива, както постоянно, макар че ще приказваме за сложна тематика. Такава, каквато никой не желае да разисква съществено и постоянно води до кавги и делене на лагери.

Познавам се с Лора от доста време. Тя е от тези хора, които не обичат определенията, само че „ в случай че някой пита “ споделя, че е част от хомосексуално семейство.

Въпросът с този тип общуване не е организиран у нас

Преди години с приятелката ѝ Мария осиновяват дете – прелестната Ния. И през днешния ден си приказваме за приемането, живота и пречките пред гей фамилиите у нас. И ще приказваме съществено, без крайности и без кресливи лозунги.

Редакторска записка – всички имена са заменени за да се резервира анонимността на събеседника.

Тяхната история стартира преди години. Лора и Мария взимат решение, че ще осиновят дете. „ Притесненията са доста. Решението е комплицирано единствено по себе си и изисква най-малко някаква степен на зрялост и осъзнатост. Това е при всички претендент осиновители без значение дали са в хетеросексуално или хомосексуално семейство. За никого не е елементарно “, споделя Лора.

От влизането им в регистъра на претенденти до първата среща с бъдещата им щерка Ния минават съвсем две години.

„ Към нормалните компликации, за хората от гей общността има още доста. Мисълта за това, че в България няма законодателна рамка за гей фамилии постоянно седи като декор в решението за осиновяване “, споделя Лора.

Снимка: Редакторски екип

У нас не съществува законодателство, което да не разрешава осиновяването на деца от еднополови двойки. В същото време обаче липсват законови рамки , които да открият писмено този вид фамилии. Снимка: Редакторски екип

„ Няма законова рамка, която да разреши лица от същия пол да са документални осиновители, просто тъй като у нас гей браковете не са легализирани. Тоест при осиновяване от гей двойка (същото се отнася и до хетеросексуални двойки без брак) действително единствено кандидатстващият е осиновител по документи. Ако за хетеросексуалните хора е допустимо да има следващ брак и припознаване на детето, при хомосексуалните това е невероятно към този миг “, прецизира Лора.

Еднополовите двойки ще могат да осиновяват и деца

„ От това произтичат голям брой проблеми и пречки – не можем да се наследяваме една друга. Едната от нас няма права над детето ни и даже не може да я заведе на доктор при потребност. Само си намерения - брачният партньор ти да няма никакви права над вашето дете, нищо от това което при вас той получава напълно естествено в брака ви, и ще си представиш цялата картина “, споделя ми Лора.

Въпреки това двете дами срещнали цялостно схващане в процеса на осиновяване от страна на обществената работа, както и организацията, която организира курса им за осиновяване – наложителен стадий при претенденти от няколко години насам. „ Със сигурност е имало хора, които са били сюрпризирани, само че не го демонстрираха “ , споделя тя.

Лора признава, че двете с Мария са срещнали и неприятно отношение по пътя си.

„ Институциите за деца в България са под непрекъснатата заплаха от закриване. Това кара хората, работещи в тях, да подхващат всевъзможни тактики да саботират всяко едно осиновяване. Като се замислиш, за тях децата се мерят в пари, в заплати. Страшно е да го осъзнаеш, само че е реалност. При нас утежняващото беше, че сме гей двойка. Отнасяха се зле всекидневно в опит да ни накарат да се откажем. Предполагам, че някои хора не биха издържали на това и биха предпочели да се запазят прочувствено и душевен. На нас ни подейства назад и предприехме всички законови способи осиновяването да се случи. И успяхме “, спомня си тя.

Снимка: Редакторски екип Снимка: Редакторски екип

Ния е била в държавна ясла, а след това в държавна детска градина. „ Цялостното отношение постоянно е било положително. Има и хора, които евентуално разискват нашата фамилна настройка, само че не сме се сблъсквали с намерено недобронамерено отношение “, споделя Лора.

Според нея една от аргументите е, че родителите с дребни деца имат задоволително проблеми по принцип без значение в какво семейство са. „ Предполагам, че има значение и ние какви сме, какви са ни настройките. Отношенията са двупосочен развой “, споделя Лора.

Питам я дали Ния е срещала недоумение от други деца, пък и възрастни, поради двете си майки.

„ Често се постанова да изяснява, че фамилиите могат да бъдат всевъзможни и, че нейното не е някакво изключение, а е част от многообразието. Тези отговори са на въпроси от други деца, като самите те са доброжелателни и любопитни . Децата мъчно биха имали лично мнение, не и на тази възраст, те повтарят възгледите на родителите си. Каквото чуват у дома, това споделят “, споделя ми Лора.

„ С Мария сме отворени към това да разбираем на Ния, когато има потребност от пояснение и да приемем, когато има потребност от приемане. Темите са задоволително комплицирани още на равнище осиновяване, а към тях се прибавя и фамилната ни настройка. Но при нас фамилният климат е здрав и подкрепящ и все още съумяваме да бъдем от светлата страна на нещата “, споделя тя.

Споделя част от метода им на образование с мен – учат Ния, че има всевъзможни фамилии и, че хората са разнообразни. „ Че някои от тях не са били обичани задоволително като дребни и са пораснали като възрастни, които не могат да обичат. Затова и могат единствено да ненавиждат – страст, която са усещали върху себе си “, споделя Лора.

Снимка: Редакторски екип Снимка: Редакторски екип

Засягаме и по-общата тематика – ЛГБТИ общността у нас.

„ Най-много ме плаши това, че от няколко години гей хората са поредно използвани като боксови круши в прокремълския политически новговор (б.р. – неестествен език от романа „ 1984 “ на Джордж Оруел).  Русия употребява агитация и дезинформация от години за страната ни да се отхвърли от европейското си семейство и да остане съветски спътник. Войната с Украйна ускори този развой и виждаме резултатите – у нас настава от ден на ден и повече съветски фашизъм. Това е феномен, отричащ достиженията на европейските демократични общества. Това ме плаши най-вече. Това, че от ден на ден сме под прицел медийно и политически. Това, че х ората, които до през вчерашния ден са вървели напред в разбирането и приемането на гей общността, в този момент са в декаданс, тъй като са поредно насъсквани от избрани партии “, споделя Лора.

Няколко региона на страната се оповестиха за " зони, свободни от ЛГБТ идеологията "

Допълва, че неналичието на дейности от страна на страната против езика и дейностите на омразата единствено утежняват нещата.

Питам я и какво вреди най-вече на българската гей общественост. „ Липсата на естествен, некреслив диалог. Прокремълските партии, които желаят да ни върнат в Средновековието. Разделението на общността от вътрешната страна, тъй като както и на всички места другаде, в гей общността също сме разграничени на “наши ” и “ваши ”, на „ положителни “ и „ неприятни “. На хора, които се борят за действителна смяна и на такива, които просто употребяват идеята за персонални финансови облаги “, изяснява Лора.

„ Прайдът е доста, доста значим, само че сме надалеч от момента, в който ще бъде безконечен празник . Трудно ми е да отговоря дали реализира задачите си. Със сигурност е добре да го има и да става все по-многоброен. Дразнещо е, че се постановат едни и същи лица, само че това е част от нещата. Прайдът е доста значим, само че още по-важно е какво се прави в останалите 364 дни от годината “, споделя тя.

Питам я в случай че можеше като с магическа пръчица незабавно да промени нещо, което визира ЛГБТИ общността, какво би било то. „ Закон за тирада на ненавист и закононарушения от хомофобски подбуди , плюс легализиране на гей браковете . Озаптяване на всички фашистки партии - нещо което ще е от изгода на всички, освен ЛГБТИ общността “, изрично дава отговор Лора.

Преди да се разделим, Лора споделя, че желае щерка ѝ Ния да знае, че ЛГБТИ общността е цветна и не по-различна от останалата.

- А какво искаш всички останали да знаят? – запитвам аз.

- Може би същото. Че и ние сме като всички останали – не по-добри и не по-лоши – отвръща Лора.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР