В София се провежда европейски енергиен форум - в рамките

...
В София се провежда европейски енергиен форум - в рамките
Коментари Харесай

Европейски енергиен форум в София

В София се организира европейски енергиен конгрес - в границите на Българското европредседателство. Форумът беше открит от министъра на енергетиката Теменужка Петкова. А за него у нас дойде и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който дава отговор и за Енергийния съюз.

Повече за форума до този час - вижте в директното включване в обедните вести " По света и у нас " на Николай Минков

Съвсем ненадейно тематиката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България стана част от първия енергиен конгрес в границите на Българското европредседателство, който се организира в София. Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович разяснява, че на този стадий не може да се даде ясна оценка до каква степен Европейска комисия може да се произнесе при една възможна договорка сред страната и " ЧЕЗ-груп " дали има нерегламентирана държавна помощ. Той изясни, че първо би трябвало да са ясни всички възможни параметри на покупката на ЧЕЗ от страна на страната и с какво присъединяване. Едва тогава регулаторните комисии в Брюксел ще дадат своето мнение. Попитан какво може да направи Европейският съд по отношение на арбитража, който се води от страна на ЧЕЗ към България, той изясни, че това не е работа на европейския комисар и на Европейска комисия да дава оценка по този доста трънлив въпрос.

В самото начало на форума тук дойдоха част от мениджърите на " Инерком " - българската компания, която е на път да завърши покупката на ЧЕЗ-България. Милена Стоева изясни, че договарянията не престават. На този стадий нищо съответно не може да се каже. Но едно е ясно - договорката към този момент е в Комисията за защита на конкуренцията. От там имат 20 дни да се произнесат дали покупката нарушава антитръстовото законодателство. Ако бъдат поискани спомагателни документи, тогава срокът ще бъде продължен с още 15 и след това с даже 4 дни. Т.е близо два месеца българският регулатор ще има софтуерно време да се произнесе по бъдещата договорка.

Веселин Захариев, финансов консултант на " Инерком " съобщи, че не престават договарянията с финансовите институции, които към този момент са изявили предпочитание да поддържат договорката, отпускайки заеми. В момента се разисква с какви проценти " Инерком " ще взе участие личен капитал и какъв брой % ще бъде привлечения капитал от Международния финансов консорциум. И този път не стана ясно кои банки са включени в тези договаряния. Той изясни, че шумът, който се подвига към тези договаряния малко бави процесите. От " Инерком " обявиха, че през вчерашния ден са разбрали за основаването на специфична анкетна комисия в Народното събрание, която би трябвало да изследва обстоятелствата и събитията към договорката с ЧЕЗ, само че на този стадий се въздържат от коментар.

Милена Стоева, изпълнителен шеф на " Инерком ": Ние не сме спирали да работим по финансирането, водим договаряния още през цялото време на преговорния развой. Така че този развой към настоящем не е спирал, а продължава. Повече детайлности не можем да ви дадем, защото информацията е конфиденциална.Веселин Захариев, финансов консултант на " Инерком " по договорката: Структурирането ще бъде изцяло общоприетоо за интернационалните покупко-продажби, т.е. част от него ще бъде екуити, личен капитал, другото ще бъде финансирано от банки. В момента се водят договаряния за съотношението, личен капитал-банково финансиране. Преговорите се водят в един естествен звук, имайте поради, че шумът, който се подвига в последните седмици, не ни оказва помощ, леко бави цялата задача, само че работим много градивно, всеки ден сме с банките, тъй че нещата се развиват. Позицията на държавното управление във връзка с евентуално присъединяване по тази договорка предходната седмица беше комуникирано до ЧЕЗ и те споделиха публично, че ще обмислят това нещо.
На енергийния конгрес еврокомисарят Шефчович съобщи, че сутринта е разискал с премиера Бойко Борисов огромните районни енергийни планове. Станало е въпрос за построяването на газовия хъб, който се поддържа от Европа. Теменужка Петкова съобщи, че е завършила публичната поръчка за избор на архитект. Обсъдени са интерконекторните връзки с Гърция и Румъния, бъдещата газовата връзка с Турция и тази със Сърбия, за която има отпуснати европейски средства. Стана въпрос и за газовите доставки от Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР