В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея.Днес отбелязваме

...
В София почетоха паметта на героите от Одринската епопея.Днес отбелязваме
Коментари Харесай

Отбелязваме 109 години от Одринската епопея

В София уважиха паметта на героите от Одринската епопея.

Днес означаваме Деня на Тракия, избран за подобен с разпореждане на Министерски съвет от 2006 година

Той е предназначен за респект на българските войни, паднали пред Одрин, както и за хилядите български бежанци, прогонени от Одринска и Беломорска Тракия.

На събитието участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, ръководителят на Съюза на тракийските сдружения в България Красимир Премянов и десетки жители, измежду които хора на достолепна възраст, деца и млади хорa.

Слово във връзка Деня на Тракия произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Днес на 26 март още веднъж сме тук пред този възвишен монумент. Отново сме тук, с цел да сложим цвете. Да сведем глави, да се преклоним пред подвига на славните българи, които преди 109 години демонстрираха чудеса от подвиг. Изправени пред една непревземаема цитадела - Одринска, считана за едно знамение за времето си, непристъпна, която не една или друга войска са счупили главите си. И идва Българската войска с българските бойци, с пълководците и единствено за два дни тази цитадела пада. И незабравими ще останат думите на Мехмед Шукри паша, комендант на тази цитадела, който споделя, че тази смелост на българските войни е толкоз огромна, толкоз ненадминати, че няма цитадела в света, която може да им устои. Ген. Вазов споделя, че в този ден главите на българските войни се покриват с лаврови венци ", сподели още Йотова.

Красимир Премянов съобщи в своето слово, че ориста на тракийските българи бележи едни от най-силните страници в историята на България:

" Има една вярна завещана от мъдреците мисъл: " Народ, който не тачи историята си, няма право на бъдеще ". Нямаме право да забравяме нито едно от тези събития и величието на Одринската епопея, тъй като имаме младо потомство, което би трябвало да с гордее с това, че са българи. Да знае, че ние не сме по-зле от никого различен по разсъдък, по богата история, по герои ", сподели Премянов.

В градинката пред паметника прозвучаха патриотични песни и военни маршове, изпълнени от Гвардейския духов оркестър.

Венци на паметника на Одринци в София бяха поднесени от името на вицепрезидента Илияна Йотова, от кмета на София Йорданка Фандъкова, от Съюза на тракийските сдружения, от Тракийски теоретичен институт и ВМРО-БНД.

Цветя сервираха и жителите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР