В София по данни на една от водещите агенции за

...
В София по данни на една от водещите агенции за
Коментари Харесай

С 12% поскъпнаха жилищата в София само за 6 месеца

В София по данни на една от водещите организации за недвижими парцели междинната цена на база подписани покупко-продажби доближава 1700 евро на квадратен метър. Това е с близо 12% повишаване по отношение на година по-рано. Агенцията е профилирана в продажбата на жилища в нови здания.
Реализираните продажби през първото полугодие са 98 178 съгласно статистиката на Агенцията по вписванията. Спрямо с първите 6 месеца на 2023 година, се вижда лек спад - тогава те са били 98 832. " Основната причина за това е не неналичието на интерес, а лимитираното предложение на жилищни парцели. Това е и главният мотор за продължаващия растеж в цените на парцелите ", показват от организацията за недвижими парцели.
В София оповестените за продажба парцели са с към 10% по-малко от предната година, като пазарът главно разчита на новото строителство.
През последните 10 години новите градежи преобладават в сделките на жилищни парцели, като всяка година въведените в употреба здания отчитаха растеж. Например през 2016 година новопостроените здания са били 2161, а през 2023 година към този момент са 5419. През първото полугодие на 2024 година обаче има спад по отношение на предходната година - новопостроените жилищни здания са 4700.
" Нашите данни сочат, че 90% от подписаните покупко-продажби в София са с ново строителство. Този % не е изключително изменен през последните години - точно новото строителство дава на пазара по този начин нужното предложение и купувачите се насочват главно към него ", показва Полина Стойкова, изпълнителен шеф на " Бългериън пропъртис ", представена от Българска телеграфна агенция.
Новите градежи са мощно желани от купувачите, защото качеството на строителството и модерните технологии на създаване ги вършат по-перспективна инвестиция в дълготраен проект, разясняват от компанията.
" В момента жилища остаряло строителство са в доста преференциална позиция да се възползват от несъответствието сред лимитирано предложение и високо търсене. Защото при едно нарастване на предлагането на пазара незабавно ще се усети усложнение в реализирането на покупко-продажби с по-стари парцели ", счита Стойкова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР