В София няма да има референдум за инсталацията за изгаряне

...
В София няма да има референдум за инсталацията за изгаряне
Коментари Харесай

Без референдум за завода за отпадъци в София

В София няма да има референдум за инсталацията за изгаряне на боклуци. Това решение беше взето, откакто три комисии в Столичната община гласоподаваха срещу. Причината е, че примерните въпроси опонират на законодателството - по-точно допитванията до жителите не могат да бъдат свързани с бюджета. Вносители на отчета за осъществяване на референдум са 15 общински съветници от опозиционните партии. Те настояха жителите да имат директно присъединяване във взимането на това значимо решение.


Общинският съвет още през май утвърди тегленето на заем от 67 млн. евро, с цел да бъде построена апаратура за изгаряне на модифициран боклук. Изненадващото е, че повече от половината вносители на референдума са одобрили подробния организационен проект за площадката до " Топлоелектрическа централа София ".
Радослав Абрашев, Реформаторски блок: Не е доста разумно човек да гласоподава по един метод и по-късно в един миг да вика, дайте жителите да кажат отново. Общинският съвет ясно е взел решение и би трябвало да се пристъпи към осъществяване на плана.
Общинските съветници от опозиционните партии желаеха референдум, тъй като считат, че решенията за технологията и метода на финансиране на плана са взети непрозрачно.
Симеон Славчев, общински консултант, Политическа партия 5: Това решение се взима силово, тъй като ГЕРБ взимат непрекъснато силови решения с болшинството. Ето всеки споделя да се организират локални и национални референдуми, каква по-добра тематика от екологията и здравето на столичани.
Според ръководителя на комисията по екология, трите въпроса са незаконосъобразни, тъй като Закона за директното присъединяване на жителите в ръководството не позволява допитвания, свързани с бюджета.
Лорита Радева, ръководител на комисията по екология, Следствен отдел към окръжна прокуратура: Мотивите, които сътрудниците са изложили, има поредност от данни и изказвания, които аз оборвам като ръководител на комисия по околна среда и като човек, който от 2005 година е зает с ръководство на отпадъците на територията на града.
Комисията по бюджет и финанси добави и още един мотив срещу референдума, а точно, че той ще коства скъпо на столичани - към 1,5 млн.лева.
 Отпускат европари за финансиране на цех за отпадъците на София Отпускат европари за финансиране на цех за отпадъците на София
Днес Министерството на околната среда и водите стартира процедурата за разпределяне на европари за финансиране на цех за отпадъците на София, както и на...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР