В София може да се състои нова среща между гръцкия

...
В София може да се състои нова среща между гръцкия
Коментари Харесай

Възможна е среща Кодзияс-Димитров в София

В София може да се състои нова среща сред гръцкия външен министър Никос Кодзияс и неговият македонски сътрудник Никола Димитров, оповестяват гръцките медии.

Според гръцката държавна телевизия ЕРТ срещата би трябвало да се състои в четвъртък, 15 февруари. Останалите медии в южната ни съседка с известна доза нерешителност допълват, че двамата министри могат да беседват в коридорите по време на неофициалната среща на външните министри от Европейски Съюз във формата Гимних, която се организира в София.

„ Кодзияс и Димитров още веднъж ще се срещнат в четвъртък в София, на неофициалния съвет на външните министри от Европейски Съюз с сътрудниците от страните-кандидатки за евроинтеграция “, оповестява гръцката държавна телевизия.

Вестник „ Катимерини “ написа, че ръководителите на македонската и гръцка дипломация ще имат нова среща в българската столица, в случай че не се случи нещо непредвидимо.

БГНЕС напомня, че външните министри на Република Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзияс разговаряха през вчерашния ден във Виена. Те се договориха да продължат договарянията по разногласието за името под егидата на Организация на обединените нации. На срещата участва и интернационалният медиатор Матю Нимиц.

" След градивна среща в границите на напъните за намиране на взаимно задоволително решение за превъзмогване на разногласието за името външните министри се съгласиха да продължат напъните си под егидата на Организация на обединените нации ", оповестиха от македонското външно министерство.

След срещата сред министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас в Давос от предишния месец, договарянията сред двете страни за разрешаване на разногласието за името се водят на равнище външни министри, а не от екипи за договаряния.

Диалогът сред Република Македония и Гърция бе възобновен на 12 декември предходната година в Брюксел, когато се състоя и първата среща с посредничеството на Нимиц сред ръководителите на екипите за договаряния - Васко Наумовски и Адамантиос.

В края на януари Матю Нимиц посети Атина и Скопие, където бе признат от всички държавни ръководители на двете страни. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР