В София е налице 6% повишение в стойностите на недвижимостите

...
В София е налице 6% повишение в стойностите на недвижимостите
Коментари Харесай

Имотите в София са по-достъпни от тези в Пловдив, Варна и Бургас

В София е налице 6% покачване в стойностите на недвижимостите на годишна база, или покрай стойностите на инфлацията за същия интервал, демонстрират данни на BULGARIAN PROPERTIES, представени от Parfiteni.bg.

" Пазарът се успокои, цените се задържаха на сходни равнища и сега имаме доста дейна търговия с парцели. Октомври е върхов месец за пазара - освен за тази, само че и за последните няколко години “, сподели Полина Стойкова.

Достъпност на парцелите

Главният изпълнителен шеф на една от водещите организации у нас уточни, че през 2008 година са били нужни три междинни софийски заплати за покупката на 1 кв. м жилищна повърхност в столицата. Днес малко над 1 междинна заплата в София стига за същата покупка.

" Това е едно от най-хубавите съотношения в международен мащаб, което се дължи на обстоятелството, че в последните години приходите растяха доста по-бързо от цените “, сподели Стойкова.

Не по този начин обаче стои въпросът в част от другите градове на страната.

" В Пловдив, Варна и Бургас имотният пазар се движи с ритъм, сходен на този в столицата, само че приходите са по-ниски. В тези три града са нужни към 1.3 междинни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна повърхност, което също не е неприятно, поради наличното банково финансиране ", добави специалистът.

Имотният пазар през идващото десетилетие

Полина Стойкова изясни, че единствено през последната година след стартирането на ChatGPT и необятното нахлуване на изкуствения разсъдък сме станали очевидци на огромни промени в имотния пазар. Това най-много касае процесите, които не са забележими за клиентите като да вземем за пример писането на текстове, преводи на разнообразни езици, основаване на наличие и видео за обществените мрежи.

Според нея новите технологии ще подкрепят за усъвършенстването точно на тези процеси и ще разрешат на брокерите да бъдат повече с хората, да им оказват помощ и да реализират персонален контакт, тъй като това ще остане в сърцето на бизнеса и на услугите в областта на посредничеството при недвижимите парцели.

Изключително значима роля ще имат технологиите при представянето на имотите по подобен метод, че клиентът да може да придобие допустимо най-хубава визия и да се приготви, преди да посети парцела, тъй като все по-често купувачите не са в обитаемото място, в което избират да закупят парцел.

Жилищният пазар е във фаза на зрялост и остава резистентен. В бъдеще хората ще имат по няколко парцела и ще живеят на разнообразни места в другите интервали на годината или съгласно житейските си потребности.

Стойкова уточни, че се надява в бъдеще точно България да бъде мястото, където хората ще желаят да закупуват парцели и да живеят.

Купувачите ще стават все по-взискателни по отношение на средата на живот и въпреки имотният пазар сега да съумява да компенсира дефекти с построяването на вътрешни пространства със зеленина, паркови зони и зони за спорт и отдих, това не е задоволително. В бъдеще хората от ден на ден ще имат искания към усъвършенстване на средата на живот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР