В София доскоро с 1 средна заплата можеше да се

...
В София доскоро с 1 средна заплата можеше да се
Коментари Харесай

Жилищата стават недостъпни – и под наем, и за покупка

В София до неотдавна с 1 междинна заплата можеше да се купят 0,8 квадратни метра, в този момент – единствено 0,65 Наемите порастват по-бързо от цените, тъй като доста купувачи се отхвърлят 600 евро месечно е към този момент естествена цена за двустаен в столицата
След десетилетието със суперниски лихви по ипотечните заеми, което разреши на милиони семейства в Европа да си купят жилище, идва ледена ера. В опита си да обуздае инфлацията Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира още през юли м.г. да подвига лихвите и наподобява, ще продължи да го прави. Но последствията към този момент стартират да се усещат на имотния пазар, с цел да се стигне до състояние самата ЕЦБ да предизвести преди дни, че може да се чака “хаотичен спад ” на пазара.

“В бъдеще спадът на цените може да стане безреден, защото растящите лихви по новото ипотечно кредитиране

от ден на ден компрометират достъпността и покачват лихвеното задължение

върху съществуващите ипотечни заеми ”, означи ЕЦБ в постоянния си обзор на финансовата непоклатимост.

На пръв взор спадът на цените на жилищата звучи като добра вест. Лошото е, че самите жилища най-често се купуват с заеми, а тяхното оскъпяване прави придобиването все по-недостъпно – както в цяла Европа, по този начин и в България.

У нас единствено за последната година достъпността на жилищата, измерена през междинната работна заплата, се намали с 12%. В средата на 2022 година с една междинна за столицата заплата можеше да се купят 0,8 квадратни метра от ново жилище. Според последните данни със междинната заплата към този момент може да се купят 0,65 квадрата.

При това у нас няма кой знае какво повдигане на лихвите. Независимо че в опит да затегне кредитирането Българска народна банка подвигна главната рента, а от 1 юни банките би трябвало да заделят към този момент по 12% от всеки новоотпуснат заем в запасите си, междинният лихвен % продължава да се движи към минималните 2,54%, а ГПР – към 2,8%. Има изстудяване, щом растежът на новите заеми се е забавил по последни данни до 14,7% на годишна база, само че това изстудяване е алегорично

За съпоставяне, по данни на Австрийската централна банка размерът на новоотпуснатите ипотечни заеми в страната през март т.г. безусловно се е сринал, намалявайки с 60% спрямо март м.г. А междинната цена на квадратен метър жилище във Виена е намаляла с 12,2% за последната година, ставайки 7084 евро.

Виена е почти в златната среда на западноевропейските градове по стойност на жилищата. 1 квадратен метър в Берлин по последни данни коства 5143 евро, в Лондон е 8346 евро, а в Париж – 11 134 евро. (Виж инфографиката.)



Достъпността на жилищата в тези градове е много по-ниска от тази в България – в Берлин и в Лондон да вземем за пример тя се мери с 0,1, т.е. с една междинна заплата в тези столици може да се купи едвам една десета от квадратния метър

Положението към момента не може да се съпостави с това в супернедостъпния заможен пазар на Канада, само че трендът несъмнено е ориентиран натам. В Канада цените на парцелите са към този момент толкоз високи, че неотдавна държавното управление на Джъстин Трюдо се принуди да одобри двугодишна възбрана чужденци да купуват жилища в страната.

Все отново цените на парцелите на всички места стартират да понижават, въпреки че процесът е прекомерно муден. От инфографиката се вижда, че като се изключи Виена спадът на цените е по-скоро алегоричен, а има и столици, в които те не престават да порастват.

На този декор обаче по-обезпокоителното е, че наемите на всички места не престават да порастват.

Списание Property Magazine EU разгласява преди седмица разбор на жилищните пазари в 63 европейски града, от който се вижда, че междинният наем единствено за последното тримесечие се е вдигнал с нови 2,5%, достигайки 17,25 евро за квадратен метър. За разлика от цените на жилищата няма западноевропейски град, в който наемите да се намаляват.

Най-ниски измежду изследваните градове са наемите в Лиеж и в Бърно – надлежно 9,50 и 10 евро за кв. м. А най-високи – в Лондон. Там междинният наем е 33,10 евро на кв. метър месечно. Британската столица изпреварва Женева, където цената е 31 евро на кв. м., и Люксембург, където е 30 евро.

Изследването демонстрира, че “студеният наем ”, т.е. когато от него се изключат разноските за комунални услуги, такси за обслужване и режийни разноски, съставлява 25% от разполагаемите приходи на локалните семейства

В това отношение най-добре са живеещите в австрийския Грац, а най-зле – във всички полски градове, включени в извадката.

Но има западноевропейски градове, в които ситуацията е напряко трагично. Репортаж на Би Би Си сподели неотдавна данни за португалската столица, от които излиза, че междинният наем там е 2 хиляди евро месечно на фона на минимална заплата от 760 евро и междинна - малко над хиляда евро. Самият кмет на Лисабон Карлош Моедаш дефинира жилищната рецесия в града като “най-голямата рецесия на нашето потомство ”.

През февруари португалското държавно управление даже одобри специфичен проект “Повече жилища ”. Той планува законодателни промени, които да сложат ограничаване върху растежа на наемите, каквото има в Берлин, ускорение на издаването на разрешителните за градеж на нови жилища, ограничавания върху краткосрочното отдаване на жилища чартърен от вида Airbnb, преустановяване на програмата за златна португалска виза и други

В репортажа на Би Би Си бяха показани да вземем за пример историческите квартали в центъра на Лисабон, където се оказва, че 80% от жилищата са резервирани от туристи за краткросрочен престой, което съгласно жителите на града лишава самите тях от налични жилища за живеене.

В България, където полудяването на цените на жилищата в последно време стартира да се успокоява, въпреки те още да не са почнали да понижават, цените на наемите не престават настойчиво да нарастват.

В столицата да вземем за пример по последни данни междинният наем за двустайно жилище се движи сред 450 и 550 евро. Достатъчно е жилището да се намира в границите на “голяма София ”, т.е. да не е отвъд околовръстното, с цел да се постави цена от 600 евро за месечен наем и даже повече.

Този пазар е много многолюден и в последно време на него доминират жилищата в нови здания. Предлагат се най-вече жилища, в които явно никой не е живял, т.е. те са купувани за да се дават чартърен. Рядкост са старите жилища в центъра на София или най-вероятно, когато се появят на пазара, незабавно някой ги наема.

По груби оценки наемите в столицата са се вдигнали с 30-40% за последната година. Стойността на междинния наем на процедура е почти колкото една месечна вноска по ипотечен заем, а постоянно и по-висок.

“Вдигането на наемите не трябва да ви учудва – хората, които до неотдавна бяха на пазара като бъдещи купувачи на жилища, се отдръпнаха оттова и в случай че имат потребност да живеят някъде, се насочват към наемане. Това усилва търсенето ”, изясни за “24 часа ” кредитният съветник Тихомир Тошев. 

Вече трето следващо тримесечие спад на пазаруването на парцели

Вече три следващи тримесечия Агенцията по вписванията записва спад на покупко-продажбите по пазаруване на жилища. В този указател няма разделяне на това за какви парцели става дума - жилища, магазини, хранилища, имоти, ниви и така нататък Но съдейки по данните на бюрата по вписванията в огромните градове, където спадът е максимален - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, жилищният пазар несъмнено е обиден от тази наклонност.

Според консултанта Тихомир Тошев към момента става дума за нерешителност от страна на претендент - купувачите, тъй като лихвите по ипотечните заеми несъмнено не са тръгнали нагоре. Но от няколко месеца насам към него и към сътрудниците му се обръщат най-вече хора със спестени пари и със междинни и високи приходи. Ако до неотдавна всеобщият случай бе покупка на апартамент да се кредитира с 60-70% от цената си посредством ипотечен заем, тази граница стартира да пада и не са редки случаите, в които се тегли заем единствено за минимална част от цената. Има и доста отказали се претендент купувачи, като постоянно те се насочват към наемането на жилища.

Самите притежатели на жилища, които се отдават чартърен, в резултат на инфлацията вземат решение да индексират наемите, а търсенето сега им разрешава да го вършат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР