В Смолян семейство с осем деца останаха на улицата, след

...
В Смолян семейство с осем деца останаха на улицата, след
Коментари Харесай

Комшии изгониха ромско семейство с осем деца на улицата

В Смолян семейство с осем деца останаха на улицата, откакто от Община Смолян ги накараха да изоставен общинското жилище в кв. Устово. Причината е, че комшиите на ромското семейство поискали с протокол от Общо заседание на Етажната благосъстоятелност да ги изведат от кооперацията.

Според съседите, децата вдигали непрекъснат звук, а фамилията носело нечистотия из блока. От Община Смолян изпратили през юли предупреждение на фамилията и в края на август те напуснали жилището. Децата са от 1 до 13-годишни. Всички вървят на учебно заведение и детска градина, твърди майка им Атанаска Костова. Казва, че от 13 години живеели в общинското жилище.

„ Изгониха ни поради комшиите, тъй като имам осем деца. Викат: подвигат доста звук, доста ти са децата. Много са на душманите, на нас са си добре. Ние си ги храним и учим. Мъжът ми работи в цех и дърва влачи из баира “, споделя майката. По-големите деца, измежду които седмокласничката Надя, описват, че четири нощи спели в микробуса на татко им. В такова положение ги вижда таксиметров водач от Устово. Децата го трогнали и ги поканил да пренощуват в дома му. Там са към този момент повече от седмица. Атанаска споделя, че всеки ден търсели квартира из града. „ Обикалям с бебето на всички места, но като им кажа, че имам осем деца и те се хващат за главата. Не ни желаят на никое място “, споделя Атанаска.

Семейството постоянно си плащало общинския наем. Договорът им за жилището обаче изминал и те не са подали още веднъж документи. В същото време етажната благосъстоятелност поискала от общината да изведе ромското семейство наложително. „

Дни наред наши чиновници не можеха да изчистят жилището от отпадъци и бълхи “, декларират от общината. Ромското семейство поискало от управата да им спомага за общинска къща в Смолян. Такава обаче в града нямало. „ Ние им предложихме да им намерим такава в някое от селата, само че те отхвърлиха “. Многодетната майка изяснява отхвърли си, че в селата нямало работа за мъжа й и учебно заведение за децата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР