В случая с "Кеймбридж Аналитика" и Facebook източените лични данни

...
В случая с "Кеймбридж Аналитика" и Facebook източените лични данни
Коментари Харесай

Опасен ли е Facebook

В случая с "Кеймбридж Аналитика " и Фейсбук източените персонални данни може да са употребявани за доста цели, за които даже не допускаме. Все отново е значимо да отбележим, че много постоянно се съгласяваме с всевъзможни общи условия и разрешаваме несъразмерен достъп на разнообразни приложения, без даже да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са съзнателно написани по подобен метод, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези опасности ние продължаваме да използваме обществените мрежи, тъй че е въпрос на време преди идващия сходен случай да излезе нескрито.

Това съобщи за Факти.бг специалистът по киберсигурност Красимир Коцет. Той разяснява казусът, в който стана ясно, че компанията „ Кеймбирдж аналитика “ е употребила данните на консуматори на Фейсбук, с цел да насочва реклами от акцията на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати.

След абсурда, за който стана ясно, че компанията „ Кеймбридж аналитика “ е употребила персонални данни на консуматори във Facebook за водене на предизборни акции, можем ли да кажем, че обществените мрежи са уязвими от корпоративни офанзиви на данните?

По-точно би било да кажем, че обществените мрежи са подвластни на политически напън и са склонни да дават данните на потребителите си за финансови облаги. Тези изказвания несъмнено не можем да потвърдим, без да имаме доказателства. От позиция на корпоративната сигурност обаче, точно мрежи като facebook, twitter, linkedin и други влагат най-вече запаси в отбраната против хакерски офанзиви от недоброжелатели. В случая с "Кеймбридж Аналитика " източените персонални данни може да са употребявани за доста цели, за които даже не допускаме.

Възможно ли е да сме сигурни за отбраната на нашите персонални данни в обществените мрежи?

Няма по какъв начин да сме сигурни, като в съответния случай ние може даже и да не сме употребявали приложенията, създадени от CA и все пак да станем жертва, защото Фейсбук дава данните и на "приятелите " на тези консуматори, които употребяват въпросните приложения.

Не беше ли ясно и в предишното, че сходни компании извличат данните на потребителите, с цел да ги употребяват за особено ориентирани рекламни акции? Това в действителност ли е толкоз огромен проблем или за него се приказва пресилено?

Абсолютно, казусът е много сериозен. Доста постоянно се оказва, че сме притежатели на незнайна за нас компания или че сме изтеглили потребителски заем, просто тъй като някой се е сдобил с данните ни и ги е употребявал със злонамерени цели. Все отново е значимо да отбележим, че много постоянно се съгласяваме с всевъзможни общи условия и разрешаваме несъразмерен достъп на разнообразни приложения, без даже да осъзнаваме с какво се съгласяваме. Разбира се, тези условия са съзнателно написани по подобен метод, че никой да не се ангажира да ги прочете. И знаейки тези опасности ние продължаваме да използваме обществените мрежи, тъй че е въпрос на време преди идващия сходен случай да излезе нескрито.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР