В случай на изригване на супервулкан или ядрена война на

...
В случай на изригване на супервулкан или ядрена война на
Коментари Харесай

Как да не умрем от глад след ядрена война

В случай на изригване на супервулкан или нуклеарна война на Земята, когато Слънцето е блокирано, към момента може да има растения, които ще попречат на човечеството да гладува.

Международен екип от откриватели счита, че спасението би трябвало да се търси в устойчиви източници на храна, а водораслите могат да станат подобен източник. Те са богати на хранителни субстанции и са били употребявани от епохи от крайбрежните общности в доста страни с ниски приходи по света.

„ Инвестициите в основаването на ферми за морски водорасли биха могли да предотвратят световния апетит при сюжети, при които слънчевата светлина е фрапантно понижена “, споделя Дейвид Денкенбергер, откривател от университета в Кентърбъри във Англия, пише Phys.org.

Нови проучвания демонстрират, че морските водорасли са универсална храна, която може да се трансформира в сериозен източник на храна и сила, когато друга растителност стане нищожна заради необятно публикувано злополучие.

Учените споделят, че водораслите са задоволително издръжливи, с цел да оцелеят и да процъфтяват в океаните даже след пълномащабна нуклеарна война.

Изследователите базират модела си на морските водорасли Gracilaria tikvahiae. Използвайки данни за климатичните условия на нуклеарната зима, учените симулираха растежа на тези водорасли.

Изчислено е, че в случай че избухне нуклеарна война и бъдат изстреляни хиляди бойни глави, към 150 тераграма сажди ще бъдат изпуснати в земната атмосфера, блокирайки слънчевата светлина за доста години. Оскъдната слънчева светлина обаче ще бъде задоволителна за фотосинтезата и растежа на водораслите.

„ При някои типове водорасли нуждата от светлина за фотосинтезата е толкоз ниска, колкото 50-100 µmol фотони “, споделя съавторът на проучването Майкъл Ролед от Института по морски науки, Научен лицей, Университет на Филипините.

За съпоставяне, слънчевата светлина в тропиците по обяд в явен ден може да доближи съвсем 2000 микромола фотони.

Така водораслите могат да задоволят 45% от международното търсене на храна единствено за 9 месеца интензивно произвеждане. Но също по този начин си коства да се има поради, че единствено до 15% от диетата на човек може да се състои от водорасли, защото те съдържат високи равнища на йод.

Освен в апокалиптичните сюжети, морските водорасли могат да бъдат потребни и като спомагателна помощ за световната продоволствена сигурност в изискванията на актуалните климатични промени или огромни вулканични изригвания.

Когато се прибавят към салати или увити в суши, морските водорасли са богати на протеини, минерали, витамини, незаменими аминокиселини и мастни киселини.

Според Ролед морските водорасли ще останат годни за човешка консумация даже поради радиационното замърсяване. Водораслите ще всмукват замърсители от околната среда, само че токсичните равнища могат да бъдат понижени до безвредни равнища.

„ Установено е, че обработката и подготовката на водорасли за консумация, като измиване и сушене, ферментиране, бланширане или готвене, доста понижава концентрацията на йод и тежки метали в водораслите “, заключава ученият.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР