В случай че премиерът Тереза Мей съумее да оцелее и

...
В случай че премиерът Тереза Мей съумее да оцелее и
Коментари Харесай

ЕС остава добронамерен към Тереза Мей

В случай че министър председателят Тереза Мей съумее да оцелее и да прокара своя проект за Брекзита в Народното събрание, Европейският съюз е изпълнен с готовност да й помогне да подписа съглашение, което може да предотврати безредно излизане на страната от блока, споделят представители на Европейски Съюз. Но вълненията в Лондон - където министри последователи на Брекзита напуснаха в символ на митинг против предложенията за опазване на някои от стандартите на Европейски Съюз и митническите правила, а съперници на Брекзита се пробват да спрат излизането от съюза - също принуждават Европейски Съюз да форсира планирането на дейности си, в случай че договарянията сае провалят и Англия излезе през март с гръм и тропот от съюза.

Преговарящите от Европейски Съюз имат огромни запаси към Бялата книга на Мей за Брекзита, изключително за това по какъв начин да бъдат избегнати бъркотията по границата на Ирландия или разпадането на единния пазар на Европа - въпроси, които основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние ще сложи пред новия министър за Брекзита Доминик Рааб на първата им среща в Брюксел през днешния ден.

Обаче водачите на Европейска комисия заобикалят да насочат обществени рецензии като тези, с които реагираха на предходните английски оферти - тактика, която съгласно публични представители частично отразява признанието, че Бялата книга дава ненапълно по-реалистична начална точка за договарянията по търговията и частично е предпочитание да не се подкопава това, което може би е последният късмет на Мей да вкара някакво сходство на ред в Лондон.

" Бялата книга е ново признание на компромиса сред права и отговорности ", споделя представител на Европейски Съюз. " Тя е явен знак, че е комплициран завършек на метода " и вълкът утолен и агнето цяло ", прибавя той, имайки поради предходните опити на Англия да резервира достъпа си до единните пазари на Европейски Съюз, откакто е излязла от правните структури на съюза. Друг източник, който взе участие в процеса, споделя, че Европейски Съюз не е желал " да раздухва нещата ", до момента в който Мей се бори с опозиционните крила в своята Консервативна партия. Брюксел чака да види дали тя ще съумее да вкара ред и употребява това като база за нейното приближаване до условията на Европейски Съюз.

Барние и Ги Верхофстат, представителят на Европейския парламент в договарянията за Брекзита, обществено декларират единствено, че изследват Бялата книга, с цел да открият до каква степен тя дава отговор на настояванията на Европейски Съюз. Верхофстат е казвал, че се надява Мей да събере " болшинство за работещо съглашение ". Добронамереността у Брюксел към Мей е нещо, което тя може да капитализира, в случай че съумее да обезпечи някакво стабилизиране в Лондон. " Тя има неизразходван политически капитал тук и може да го употребява, в случай че успее да раздвижи нещата там ", споделя трети представител на Европейски Съюз.

Има предпочитание да бъде дадена политическа вероятност на Мей, от която тя се нуждае, с цел да показа всяка договорка като собствен триумф като водач. Тази есен договарящите би трябвало да одобрят контракт за изискванията по английското евакуиране и проект за бъдещите търговски връзки. Да се избегнат митнически и други неразбории по сухопътната граница на Европейски Съюз със Северна Ирландия, значи, че договорът за напускането е зависещ на това до каква степен и по какъв начин ще действа търговията след Брекзита.

Договорът се нуждае от парламентарна ратификация, с цел да влезе в действие преди Англия - щеш не щеш - да напусне на 29 март съюза. А 21-месечният временен интервал на опазване на статуквото е зависи от сключването на контракт. Без него бизнесът и семействата ще бъдат изправени пред правна неустановеност.

За никого не е изненада за никого, че резултатът от договарянията няма да е явен до последния миг. Но бъркотията в Лондон стартира да безпокои Европейски Съюз, а дипломати и публични лица споделят, че се възобновява полемиката още какъв брой време да бъде планувано за реализиране на съглашение, макар огромните компликациите, и за това по какъв начин да се реагира, в случай че Англия промени мнението си. В петък изпълнителното управление на Европейски Съюз ще осведоми министрите от останалите 27-те страни членки каква подготовка би трябвало да извършат държавните управления за възможен " внезапен " Брекзит или Брекзит без договорка, споделят няколко източника.

" Ако погледнете турбуленциите във Англия, в случай че видите какъв брой доста ни остава да създадем, с цел да прехвърлим мостове над пропастите и стигнем до нещо работещо - споделя един от тях - напълно обикновено е, че хората са склонни да мислят малко повече за това по какъв начин да се приготвят ". (БТА)
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР