В случай че никога не сте се сблъсквали с името

...
В случай че никога не сте се сблъсквали с името
Коментари Харесай

Училището на Рудолф Щайнер

В случай че в никакъв случай не сте се сблъсквали с името на Рудолф Щайнер, то няма по какъв начин да не сте чували за редицата Валфдорски учебни заведения и институции, чийто създател е той. Не на самите учебни заведения, а на методиката на преподаване. Дори и през днешния ден в столичния квартал Гео Милев съществува сходно учебно заведение, което е познато като ЧСУ „ Проф. Николай Райнов “.

Но да подхванем тематиката по-отдалеч.

Рудолф Щайнер, чието цялостно име е Рудолф Йозеф Лоренц Щайнер, е роден на 27.02.1861 година в Кралевец, днешна Хърватия, само че тогавашна част от Австрийската империя. Умира на 64 год. възраст на 30.03.1925 година в Швейцария.

Щайнер произлиза от оскъдно семейство, само че желанието му за обучение и просвещение е непоклатимо. Поради финансови аргументи е заставен за известно време даже да прекъсне образованието си. Успява да приключи Рощокския университет във Виена, в който отявлено демонстрира ползи към епистемологията, метафизиката и философия на науките. Той е основател на антропософията (духовна наука), такава каквато я познаваме през днешния ден, и създател на първото Валдорфско учебно заведение.

По своята същина Валдорфската просветителна система, която след време се ползва в над 3 500 на брой детски градини, учебни заведения и други просветителни институции е нещо напълно ново за времето си. В тях не се е преподавало по метода на наизустяването, което през днешния ден ни е познато като „ зубрене “.

Децата са били подтиквани от своите преподаватели сами да откриват любовта към науката, както и сами да вземат участие в просветителните процеси, тъй че да запазят любовта към познанията си за цялостен живот.

Ако се питате за какво учебните заведения, основани по методите на Щайнер не са кръстени Щайнерови, а Валдорфски, то това се дължи на напълно явен факт, а точно че първото сходно учебно заведение е било предопределено за децата на служащи във фабрика за цигари с името Валдорф- Астория.

 Валдорфско учебното заведение на Рудолф Щайнер

Макар по време на нацисткия режим всички сходни учебни заведения да са затворени, те още веднъж отварят порти след 1945- та година, а методите на образование от тях са признати възторжено от редица страни. Валфдорски учебни заведения има и през днешния ден, тъй като постигнатите от преподавателите и техните ученици резултати са потвърдили се във времето.

За да сме оптимално прецизни по отношение на това какви са методите на преподаване в тях, ще цитираме самия Рудолф Щайнер, който за жалост не съумява да доживее да види с очите си резултатите от личното си дело.

Ето негови думи за край на публикацията ни:

Нашата задача е да намерим способи на преподаване, които непрестанно ангажират цялото човешко създание. Не бихме съумели в това начинание, в случай че не успяхме да се концентрираме върху развиването на човешкият нюх за изкуство.

Няма да сте положителни учители, в случай че се концентрирайте единствено върху това, което вършиме, а не върху това кой сте.

За да познаете същински света, погледнете надълбоко в личното си същество; с цел да опознаете същински себе си, проявете същински интерес към света.

Малко се реализира, в случай че човек се опита да разбере тези думи теоретично. Много повече може да се завоюва, когато човек основава свещени моменти в живота, когато човек е подготвен пламенно да запълни душата си с живото наличие на такива думи.

 Рудолф Щайнер

Езотеричното или вътрешното знание не се разграничава от другите типове човешко знание и качества. За елементарния човек е мистерия единствено дотолкоз, доколкото писането е мистерия за тези, които към момента не са се научили да пишат.

Когато през интервал на тънко усъвършенствано образование сме научили да живеем във мислено мислене, когато можем да ангажираме цялото си създание в това мислено мислене, откриваме, че то ни потапя в непозната до момента действителност.

Ако човечеството би трябвало да живее в бъдеще по обществено верен метод, човечеството би трябвало да възпитава децата си по обществено верен метод.

Време за размисъл, нали?

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР