В случай че над София падне атомна бомба, единствената конструкция,

...
В случай че над София падне атомна бомба, единствената конструкция,
Коментари Харесай

В случай че над София падне атомна бомба, единствената конструкция, която ще оцелее, е тази на НДК

В случай че над София падне атомна бомба, единствената структура, която ще оцелее, е тази на НДК. Това съобщи инж. Йонко Пенев, взел участие в огромния план като механически надзор по част структури, написа " 168 часа ".

Според него нито Министерският съвет, нито президентството или втората постройка на Народното събрание в така наречен триъгълник на властта не могат да се мерят по издръжливост с двореца на културата.

Негови сътрудници допълват, че става въпрос единствено за оцеляване на структурата. За да приключат бързо строителството, от 1 септември 1980 година до март 1981 година, когато е приключен градежът, всички сили на строителните организации са били съсредоточени върху НДК.

" На 30 август 1980 година предадоха блока, в който пребивавам. Тогава майсторът ми сподели, че от идващия ден всички негови сътрудници са командировани да работят за довършването на двореца ", описа столичен проектант.

Григор Стоичков, тогава министър на строителството, е свиквал ежедневна оперативка в 7 часа сутринта, с цел да му рапортуват до каква степен е стигнал планът.

Първата копка е направена през май 1978 година, а НДК приключен за 12-ия конгрес на Българска комунистическа партия през март 1981 година Работили са на 3 смени непрекъснато. Освен многото профилирани организации - Строителни войски и " Софстрой ", в градежа присъединили и Първа българска войска.

В избрани дни е имало и по 5000 служащи на обекта.

За зала 1 са употребени препоръките на руския експерт по стоманените структури акад. Мелников.

Екипът по плана е бил именуван пулсиращо звено с началник арх. Александър Баров. " Конструкторите на " Главпроект " направиха стоманобетонните ядра, фоайетата и структурата на балконите, а преподаватели от ВИАС - централната зона - зала 1 и 3 и сцената. Вложени са към 11 хиляди тона метал ", описа инж. Емил Крумов, който е проектирал структурата на балконите на зала 1 Това е повече, в сравнение с е употребявано за построяването на Айфеловата кула в Париж.

" Работехме от 8 часа сутринта до 22-23 часа вечерта. Почти без отмора. Голям възторг беше. Носехме плана в завода сутринта, структурата идваше подготвена до вечерта. Имаше добра организация ", описа инж. Емил Крумов.

Основно металът е юридически в " Кремиковци ". Точно тогава се произвеждала висококачествена българска стомана, употребена при строителството на НДК - 09Г2БМ.

С нея са строени и мостове.

" Залагахме запас най-малко от 10% над нормите, с цел да създадем структурата по-стабилна ", добави инж. Крумов.

Основното сеизмично влияние се поема от 4 стоманобетонни ядра. Защитата против трусове е изпълнена с 1,5 пъти по-голяма сигурност от условията.

" Изчислителният център, който имаше най-мощните компютри тогава, разработваше модела на структурата по американската стратегия " Стръдъл ". Вкарваха се пространствени модели като 3D и тя отчиташе въздействието на земетресенията върху структурата. Виждаше се какво напрежение се получава в главните ядра и във фундамента ", описа инж. Крумов.

По-голямата част от пода е с мокет, с цел да се предпазят плочките от напукване, обясниха строители.

Огромната постройка обаче не може да се вентилира добре. Тя има две системи - едната е през отворите на тавана, а другата е формирана от радиатори и конвектори, която има поддържаща функционалност и единствено дозатопля въздуха.

" Тъй като системата за отопление е енергийно неефективна, на процедура в НДК работи единствено поддържащата система, а резултатът от това е мраз през зимата и горещина през лятото - описа арх. Любомир Станиславов. - Друг минус на мегасградата е системата за свеж въздух, която още веднъж е неефективна и от години не работи. Това е повода дворецът да не се проветрява изобщо. "

Проблем има и със зала 3, където ще има доста мероприятия по председателството на Европейски Съюз. Точно над нея има механически етаж, цялостен с прахуляк. Така, когато се отоплява залата, топлият въздух се качва нагоре и след това разнася прахуляк.

Противопожарната отбрана тук-там била пробита като на кулите в Ню Йорк.

Това разкрил инж. Константин Проданов, един от водещите конструктори, взели участие в построяването на НДК.

" Положението е като в кулите близнаци, които паднаха на 11 септември, тъй като избухна пожар, откакто самолети се врязаха в тях. И там пожарната отбрана е била компрометирана, както и тук ", добави арх. Станиславов. Става въпрос за специфична незапалваща се белгийска багра. Точно тези проблеми ще бъдат отстранени с подготвяния сега план за реорганизация на НДК за потребностите на председателството.

Проблемите с вентилацията, запрашаването и пожарната сигурност обаче ще бъдат отстранени при ремонта, който сега се прави в НДК за потребностите на председателството.

Соцрешение, при което не са се жалили средства, е и отоплителната система. В постройката има към 800 радиатора. " За да се смени един, в случай че е аварирал, би трябвало да се източи цялата апаратура на постройката, да се демонтира и отново да се изпълни ", изясни арх. Станиславов.

Сега компанията, която ремонтира двореца, е разделила постройката на 140 отвесни клона, които може да се ръководят доста по-ефективно. Ако има повреда или би трябвало да се пусне парното в една зона, няма да поражда проблем в другите крила.

Според арх. Станиславов през годините са правени доста противозаконни преустройства в НДК от компании наематели. Прокарвали кабели, съоръжения, несъгласувани с главния план. Старите кабели са прилежно сложени в солидни кабелни скари, тук-там даже в железни тръби. Тази технология е извънредно скъпа, само че тогава никой не е жалил средства. А новите кабели били безредно нахвърлени, което не дава отговор на противопожарните правила.

Това също ще се позволи с новия план. Идеята му е да усъвършенства организацията на човекопотока в постройката и да се обособят независими зони за конгресна активност, културни мероприятия и други До момента сходно разделяне не е имало, тъй като постройката е проектирана в други условия, когато заканите пред нея са били доста по-малко.

" Философията на ремонта в едно изречение може да се заключи като превръщането на един от знаците на София от аналогов соцмастодонт в актуален дигитален културен и конгресен център, запазвайки идентичността му ", заключи арх. Станиславов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР