В случай, че Газпром“ могат да подадат евтин газ, който

...
В случай, че Газпром“ могат да подадат евтин газ, който
Коментари Харесай

Асен Василев съгласен на евтин газ от Газпром

В случай, че „ Газпром “ могат да подадат на ниска цена газ, който да сложим в Чирен, и по-късно да знаем, че ни е обезпечено да си го употребяваме – за какво не. Така съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ и някогашен финансов министър Асен Василев разяснява отправените от кореспонденти към него въпроси за прекратените доставки у нас на синьо гориво от съветския газов монополист.

„ Не мисля, че решението би трябвало да е основано на идеология. Трябва да е основано на това до каква степен сигурни са доставките и коя е най-ниската цена. В момента виждате, че „ Газпром “ освен с България, а с безусловно всички европейски консуматори е нарушил договорите си и изобщо не подава газ или не подава в цялостен размер “, посочи той пред бТВ.

Бившият финансов министър подсети, че доставки от „ Газпром “ може да има и по настоящия контракт.

По думите му упреците за безпорядък в енергетиката и липса на газ от страна на служебното държавно управление и на президентството са неоснователни. „ Газ има, цените са вързани с борсовите цени. В момента няма снабдител, който да подава газ на не борсови цени, с изключение на дълготрайния контракт с Азербайджан, който е непосредствено обвързван с интерконектора “, съобщи съпредседателят на „ Продължаваме промяната “.

Според Василев държавното управление на ГЕРБ през 2019 година е обвързало цената на синьото гориво по контракта с „ Газпром “ с холандската борса и всяко разкачане от борсата би трябвало да минава през предоговаряне с външни снабдители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР