В слово, което произнесе пред привърженици на Нова демокрация, които

...
В слово, което произнесе пред привърженици на Нова демокрация, които
Коментари Харесай

В Гърция: Мицотакис отива към нови избори, за да постигне самостоятелно управление

В слово, което произнесе пред последователи на Нова народна власт, които се събраха пред централата на партията в Атина след безапелационната победа на парламентарните избори през вчерашния ден, министър председателят и водач на партията Кириакос Мицотакис удостовери, че се ориентира към предизвикателство на нови парламентарни избори, на които дясноцентристката мощ чака да си обезпечи безусловно болшинство в гръцкия парламент.

Резултатът на Нова народна власт не й дава опция за съставянето на еднопартийно държавно управление, защото няма да има болшинство от 151 депутати, а единствено 145. Така Мицотакис заяви, че Гърция отива на предварителни избори.

" Имаме дълг да застанем на висотата на събитията и независимото ръководство на Нова народна власт да бъде доказано и математически пред урните ", съобщи той пред въодушевените последователи, които го приветстваха пред офисите на партията на бул. " Пиреос " в гръцката столица.

" Потвърдихте на дело, че Нова народна власт е най-голямата дясноцентристка партия в Европа ", сподели Мицотакис. Той увери последователите си, че тежестта на отговорността, която през днешния ден пада на плещите му, ще го накара да работи още по-усилено за постигането на предизборните обещания на Нова народна власт.

По-рано в изказване пред медиите, излъчено по държавната телевизия ЕРТ, Мицотакис дефинира ненадейно безапелационната си изборна победа като " политическо земетресение ". Той благодари на " милионите гъркини и гърци, които още веднъж дефинираха Нова народна власт за огромен и безспорен победител ". Мицотакис означи, че с гласа си те са посочили, че признават значимите стъпки напред, които е направила страната през последните четири години. Лидерът на Нова народна власт акцентира, че резултатите от вота приказват, че партията му има утвърждението на гласоподавателите да ръководи независимо и че гласоподавателите са поискали това по един безапелационен метод.

Гръцкият министър председател сподели, че гласоподавателите с гласа си са поискали също Гърция да върви по-бързо по пътя на напредъка и на смелите промени, за по-добри заплати, за повече работни места, за по-добро опазване на здравето, за общество с по-малко неравноправие, за мощна и сигурна Гърция в една нестабилна среда.

Победата на Нова народна власт на вчерашните парламентарни избори беше доста по-категорична от прогнозите. Междинните резултати от преброяването на гласовете в съвсем 95 % от изборните секции дават на дясноцентристката партия към 40,8 % от вота, което е с над 20 пункта повече от втората партия, лявата СИРИЗА, която се показа под упованията. На евентуалните нови избори ще влезе още веднъж в действие изборна система, която дава спомагателни места на първата парламентарна мощ, което би разрешило на Нова народна власт да сформира личен кабинет, в случай че повтори резултата си.

Според конституцията след оповестяването на окончателните резултати при липса на парламентарна мощ с безусловно болшинство президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу би трябвало да връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на първата политическа мощ. Ако тя не успее да обезпечи парламентарна поддръжка за кабинета си или върне мандата, мандати се връчват на втората и третата мощ. Всеки изследователски мандат се връчва със период за осъществяване от три дни. Ако те не бъдат осъществени, президентът привиква водачите на първите три политически сили в финален опит за реализиране на единодушие, след което, в случай че и това не се реализира, разпуска Народното събрание и назначава служебно държавно управление.

Предстоящите предварителни избори на 25 юни или на 2 юли ще се проведат по разпоредбите, които анулира за миналите към този момент избори СИРИЗА. Така с поправките на Нова народна власт, за идния предварителен избор се връща остарялата изборна система - пропорционална, само че с бонус до 50 спомагателни депутати за печелившата партия. Това ще обезпечи на Нова народна власт бъдещо устойчиво, само че и еднопартийно 4-годишно ръководство.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР