В Словашкия град Кошице държавният глава Румен Радев участва в

...
В Словашкия град Кошице държавният глава Румен Радев участва в
Коментари Харесай

Румен Радев: Няма да допусна друг да решава бъдещето на енергийните ни проекти

В Словашкия град Кошице президентът Румен Радев взе участие в срещата на високо ниво на президенти от Централна и Източна Европа във формат Б-9. Румен Радев съобщи, че главната му цел да взе участие във форума е да отбрани българските енергийни планове и да не допусне различен да взема решение бъдещето им. На срещата участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Президентите от формата Б-9 разискаха сигурността на остарелия континент и прилежащите региони в границите на груповия метод на НАТО. Във фокуса на вниманието им бяха също опциите за противопоставяне на хибридните закани и развиването на плановете, свързани с енергийната сигурност.

Форумът приключи с декларация за общите оценки и цели за сигурността на източния фланг на НАТО.
Румен Радев - президент на Република България: Тук съм, с цел да не позволи различен да взема решение бъдещето на българските енергийни планове. В хода на подготовката на срещата открих, че избрани текстове от авансово направената декларация, заплашват реализацията на значими инфраструктурни планове от наш народен интерес и направих нужното проблематичните текстове да бъдат извадени от декларацията. Сега се надявам държавното управление да материализира визитата на съветския министър председател Медведев в България, а не да ставаме пленник на непознати ползи.  Румен Радев: Надявам се държавното управление да материализира визитата на Медведев Румен Радев: Надявам се държавното управление да материализира визитата на Медведев
Държавният глава Румен Радев е в Словакия, за присъединяване в срещата на високо ниво на президентите от 9 страни от Централна и Източна Европа. На конгрес...

Форматът на срещата Б-9 включва 9 страни от Централна и Източна Европа. Основан е по самодейност на президентите на Румъния и Полша. Първата среща на високо ниво е извършена през 2015 година в Букурещ, а втората - през 2018 година във Варшава.

Целта на тези срещи е да се ускори съдействието сред съдружниците от източния фланг на НАТО по въпросите, свързани със сигурността.

Във формата Б-9 вземат участие още Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Естония.

По думите на Румен Радев неофициалната самодейност Б-9 се отдалечава от първичния си план и основава опасности за ползите на 9-те страни членки, отивайки оттатък признатите от всички 29 съдружници подходи.
Румен Радев - президент на Република България: Считам, че Алиансът има задоволително механизми за разработване на единна политика, до момента в който този районен формат, изостря реториката в НАТО, което не кореспондира с политиката на въздържаност и разговор, възприета от Алианса.
В полемиките взе участие и генералният секретар на НАТО.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО: Ние не желаеме нова Студена война.Всъщност желаеме разговор с Русия, тъй като Русия е наш комшия.Но в това време би трябвало да уверим,че продължаваме да подсигуряваме въздържане и защита на които може да се има вяра, в свят без Договора за очистване на ракети със междинен и дребен обхват и с повече съветски ракети в Европа.
Участниците във форума участваха на гала по разкриване на паметна плоча, по случай 70-тата година от основаването на НАТО. След срещата в Кошице, довечера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг идва в София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР