В Сливен беше открит най-новия православен храм, носещ името Света

...
В Сливен беше открит най-новия православен храм, носещ името Света
Коментари Харесай

На Петковден: В Сливен откриха най-новия православен храм, носещ името на светицата

В Сливен беше открит най-новия православен храм, носещ името " Света Петка ". Освещаването на храма стартира рано сутринта, а Негово Преосвещенство Агатополски свещеник Иеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, отслужи литургия и водосвет за здраве.

На откриването пристигнаха десетки миряни и донорите на средства за построяването на храма. Строежът на църквата " Св. Петка " продължи близо 15 години, след полагането на първия камък от Сливенския митрополит Йоаникий. Средствата са набирани от локалния бизнес и жители на Сливен. Заради войната в Украйна имаше закъснение в доставките за олтара, камбаните и църковна утвар.

В момента храма се изографисва и към момента не е завършен, само че до две години той ще бъде изписан, дават обещание от църковното настоятелство. Църквата " Света Петка " ще приема хората от най-новите източни квартали на града, които са строени по времето на тоталитарния режим и там храм до през днешния ден не е имало. В Сливен огромна православна черква не е изграждана повече от 100 години.

Автори: Десислава Петкова, Иван Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР