В следващия парламент БСП ще бъде в изгодна и комфортна

...
В следващия парламент БСП ще бъде в изгодна и комфортна
Коментари Харесай

Димитър Ганев предрича комфорт за БСП в следващия парламент

В идващия парламент Българска социалистическа партия ще бъде в преференциална и удобна роля. Това сподели за предаването „ Софийска естрада “ по Радио „ Фокус “ политологът от Изследователски център „ Тренд “ Димитър Ганев. Според него тя е била диалогична в границите на 46-то Народно събрание и е станала по-приемлива за „ партиите на митинга “.
„ В този смисъл Българска социалистическа партия е в неповторимата роля, в която хем от една страна, да вземем за пример господин Цонев споделя, ами ние ще се сгодим ГЕРБ-БСП-ДПС., въпреки това хем протестните партии си приказват с Българска социалистическа партия, считат я общо-взето за вероятен сътрудник, което приказва за едно отваряне на Българска социалистическа партия от изолацията най-малко на този стадий. Това не значи безусловно, че Българска социалистическа партия ще бъде в идващото ръководство, само че не е изключено “, посочи той.
Димитър Ганев разяснява и последното проучване на „ Тренд “ за настройките на българите по отношение на главните институции и политически обединения, по поръчка и на „ 24 часа “, направено в интервала 8-15 септември 2021 година Според него няколко неща вършат усещане.
„ Първото, сякаш най-сериозно е спад на социална поддръжка към Има Такъв Народ, а общо-взето данните за другите обединения се резервират на сходни равнища, просто проличава разликата при Има Такъв Народ. И другото, което несъмнено би трябвало да уточним е, че ние успяхме да зададем в хипотетична обстановка възможен план на Петков и Василев, той набира все още 9% от гласуващите и това малко или доста размества цялостната класификация. И аз бих обрисувал нещата по този начин – ГЕРБ остава водач, по-скоро връща си лидерското място, откакто беше изгубено от Има Такъв Народ на последните избори и оттова нататък към този момент можем да очертаем три групи от партии. Първата група е към Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които са сходни стойности. Казвам три групи, тъй като всяка група общо взето е със сходна електорална тежест. Първата група е Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които са с към 16-17% от гласуващите поддръжка. Втората група е на Движение за права и свободи – Петков, Василев и Демократична България, които също са със сходни стойности. За тях можем да чакаме на идните избори сред 250 и 300 хиляди души поддръжка. И трета група, която е тези, които остават, сякаш под линия, някои от тях са доста близо като ИБГНИ, да вземем за пример “, сподели още той.
Според Ганев, с цел да може да се каже с решителност от чий електорат ще вземат Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да се направи доста по-голямо проучване, което да е фокусирано единствено върху този план.
„ Но все пак проличава, когато засичаме за кого са дали своят вот тези, които през днешния ден споделят, че ще гласоподават за Петков и Василев, за кого са дали своят вот на последните парламентарни избори, по-скоро там личат имената на Има Такъв Народ, или по-друг метод казано, към една трета от целия електорат на Петков и Василев идва от разочаровани последователи на Има Такъв Народ. Част от тях, друга част от електората на Петков и Василев, на „ Продължаваме промяната “ идва от Демократична България или по различен метод казано, такива които юли месец са дали своят вот за Демократична България “, добави политологът.
Демократична България отбелязва ерозия, само че тази ерозия не е разединение от демократичната общественост, а по-скоро електоралната външна страна от Демократична България отива към Петков и Василев, а Демократична България се доближава по-скоро до стойностите, които е имала през април, безапелационен бе Димитър Ганев.
Според политолога Кирил Петков и Асен Василев очевидно се пробват да се дистанцират и планът им да не се възприема като някаква форма на президентска партия, само че няма и по какъв начин да се откъснат изцяло от това, тъй като политическият капитал, който имат е бил насъбран в границите на служебния кабинет. „ В последна сметка и двамата министри бяха легитимирани чрез присъединяване си в служебния кабинет от самия президент, който ги назначи. В този смисъл, в този ред на мисли, сигурно те ще имат избран бонус от това, че са били в близкото обграждане, в политическото обграждане на президента Радев. Колкото до самия Радев, аз персонално се колебая, че той ще легитимира тази партия като пропрезидентска или като своя, в случай че щете, тъй като това значи, че може да взриви връзките с Българска социалистическа партия, които така и така са много обтегнати. А и за какво в последна сметка да го прави, защото той ще употребява с поддръжката и на електората на Кирил Петков и Асен Василев, и на Българска социалистическа партия, и на Има Такъв Народ? “, изясни Димитър Ганев.
Вероятно президентът Румен Радев ще остане въздържан в границите на тази акция без да прави внезапни придвижвания в една или друга посока към една или друга партия, безапелационен бе социологът

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР