В следващите няколко години в Арктика може да настъпят първите

...
В следващите няколко години в Арктика може да настъпят първите
Коментари Харесай

В Арктика може да настъпят първите дни без лед в следващите няколко години

В идващите няколко години в Арктика може да настъпят първите летни дни без лед, с доста дребна морска ледена завивка, съобщи ДПА, като цитира откриватели.

Арктическият лед се топи през летните месеци, намалявайки площта на замръзналия океан, а по-късно още веднъж се усилва през зимата.

Покривката обаче понижава вследствие на световното стопляне и съгласно прогнозите Северният ледовит океан може да остане без лед през септември, когато доближава минималното си равнище в края на лятото, написа Българска телеграфна агенция. Това обаче не значи, че няма да има лед, отбелязва ДПА. Учените дефинират като регион без лед подобен с по-малко от един милион квадратни километра ледена завивка, което е едвам 20 % от междинната минимална завивка през 80-те години на предишния век.

Тези условия ще доведат до голям брой последствия - от усилване на стоплянето посредством понижаване на способността на белия лед да отразява топлината и ерозията на крайбрежието до въздействие върху дивата природа, като да вземем за пример белите мечки, напредване на нови типове риба в Северния ледовит океан, увеличение на човешката активност, като да вземем за пример корабоплаването.

В изследването на университета в Боулдър, щата Колорадо, е изработен разбор на съществуващите прогнози за морския лед и данните за покривката от климатичните модели, с цел да се види по какъв начин в бъдеще Арктика може всекидневно да се трансформира.

Изследването е оповестено в изданието Nature Reviews Earth and Environment. В него се споделя, че най-ранният септември без лед може да настъпи в интервала сред 20-те и 30-те години на този век съгласно всички сюжети за количеството на отделените парникови газове в атмосферата от човешката активност, като е евентуално това за стане през 50-те години. 

Експертите настояват, че всички досегашни прогнози за Арктика без лед се концентрират върху средномесечните условия през септември, само че техните разбори сочат, че това може да се случи и на дневна база, а не на месечна, освен това години по-рано.

Изследователите са на мнение, че първата поява на ежедневни условия без лед се чака да се случи приблизително четири години по-рано, в сравнение с за целия месец септември, и може да се случи 10 или повече години по-рано.

Това значи, че при ежедневните сателитни наблюдения условия без лед могат да настъпят даже по-рано, в сравнение с при месечните модели, и евентуално през 20-те години на този век, се споделя в изследването.

В проучването се споделя също, че Арктика постоянно може да остава без лед през септември в интервала 2035-2067 година при сюжети с високи излъчвания на парникови газове, само че е допустимо и леко закъснение при сюжетите с по-ниски излъчвания.

При приблизително равнище на излъчванията - сюжет, по който светът се движи сега, Арктика може да остане без лед единствено от август до октомври, а при най-високото равнище на излъчвания до края на този век може да има минимални ледени условия за по девет месеца годишно.

Арктическият морски лед обаче може да се върне бързо, в случай че температурите се намалят, настояват учените, представени от ДПА.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР