В следващите няколко години бюджетът на ЕС на годишна основа

...
В следващите няколко години бюджетът на ЕС на годишна основа
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС ще бъде увеличен заради последиците от епидемията

В идващите няколко години бюджетът на Европейски Съюз на годишна основа ще би трябвало да се увеличи, с цел да се преодолеят икономическите последствия от пандемията от COVID-19. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след вчерашната четвърта видеоконференция на Европейския съвет, отдадена на новата рецесия.

Фон дер Лайен разясни, че ще бъде належащо съвсем двойно покачване (от 1,2 на 2 на 100 от брутния народен доход) на тавана на така наречен лични бюджетни доходи, които се събират от налози. Тя разясни, че това е краткотрайна мярка. Говорим за трилион евро, посочи ръководителят на Европейска комисия.

По нейните думи следва да се реши каква част от икономическите помощи за най-засегнатите страни в Европейски Съюз ще бъдат отпускани като безплатни средства и какъв ще бъде делът на заемите. Очаква се комисията да показа след месец предложение по какъв начин бъдещият фонд за обезщетение поради епидемията ще бъде обвързван със идващия европейски бюджет, съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейският съвет се е споразумял да съгласува последователното и уредено унищожаване на рестриктивните мерки, въведени поради разпространяването на болестта. Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз са показали, че е стратегически значимо Европа да възвърне част от изнесените в този момент производства, добави ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Все още не всички страни в Европейски Съюз са овладели епидемията, възобновяване няма да е симетрично и разликите ще се усилят, уточни Фон дер Лайен. Тя добави, че Брутният вътрешен продукт ще спадне навсякъде, само че не в идентичен размер на всички места в Европейски Съюз. Едни страни са в положение да обезпечат доста повече бюджетна помощ от други и това би се отразило на равнопоставеното присъединяване на пазара, в случай че не се намесим, добави ръководителят на Европейска комисия. Фон дер Лайен посочи, че до момента Европейски Съюз е насочил 3,3 трилиона евро в поддръжка на потърпевшата от пандемията европейска стопанска система.

Шарл Мишел заяви, че през вчерашния ден Европейският съвет е решил на 6 май да бъде свикана видеоконференция за Западните Балкани. Първоначално бе планувано форумът да се състои в Загреб като част от програмата на председателството на Хърватия на Съвета на Европейски Съюз. Очакваше се тогава да бъдат избрани дати за начало на договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР