В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям

...
В следващите между пет и петнайсет години се очаква най-голям
Коментари Харесай

В следващите между 5 и 15 г. се очаква недостиг на учители

В идващите сред пет и петнайсет години се чака максимален дефицит на учители в областта на междинното обучение, сподели пред публицисти в Арбанаси министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила.

Той уточни, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, естествени науки, информатика и британски език. Според него този дефицит е друг за обособените райони. Обобщената информация за оповестените работни места в бюрата по труда демонстрира търсене на близо 3000 учители, като до началото на новата образователна година оповестените места ще бъдат заети, предвижда той.

Министерството на образованието и науката е подготвило тактика за справяне с казуса, която ще бъде разисквана на конгрес през септември.

Според министър Вълчев единият вид е да бъдат привлечени повече младежи да приключват висше педагогическо обучение.
Разработва се стратегия, която ще включва ограничения за ангажиране на учителите в ранна пенсионна възраст с позиции към по-ниско натоварване.

Третата опция е хора, с друго обучение да придобият педагогическа подготовка и да се включат в образователния развой.
Министърът на образованието взе участие в национална работна среща преди новата образователна година с шефовете на районните ръководства по образованието.

На нея се разискват новите моменти през образователната година. Една от тематиките е работата на екипите, които би трябвало да връщат учениците в учебните заведения. Министърът уточни, че екипите стартират работа от 1 септември, а където е належащо работата ще продължи и след 15 септември.

Предвижда се да бъде повишен броят на помощите за деца, които да бъдат обвързани с визитата в учебно заведение.

С промени в правилника за използването на фамилните помощи за деца учителят ще може да предлага помощите да се изплащат в натура, според от съответните потребности на всяко дете, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР