В следващите две седмици Великобритания трябва да предостави писмени предложения

...
В следващите две седмици Великобритания трябва да предостави писмени предложения
Коментари Харесай

Ирландия даде на Великобритания две седмици за предложения за границата след Брекзит

В идващите две седмици Англия би трябвало да даде писмени оферти по какъв начин възнамерява да резервира безпроблемна граница с Ирландия, в противоположен случай я чака нестабилно лято на договаряния, съобщи ирландският външен министър Саймън Ковъни, представен от " Ройтерс ".

Границата сред Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия ще остане единствената сухоземна граница на Англия с Европейски Съюз след Брекзит. Двете страни повтарят, че желаят да оставят тази граница отворена, само че към момента не е открито практическо решение.

Европейски Съюз и Дъблин упорстват в контракта за овакантяване на Англия да се съдържа съглашение, което подсигурява, че Северна Ирландия ще съблюдава регулациите на Европейски Съюз, в случай че бъдещо комерсиално съглашение не отстрани нуждата от граничен надзор. Лондон е склонен с това, само че не приема методите, по които Европейски Съюз желае да го извърши.

" Трябва да забележим писмени оферти през идващите две седмици. Това би трябвало да стане две седмици преди срещата на върха ", сподели Ковъни за в. " Айриш таймс ", имайки поради срещата на върха на водачите на Европейски Съюз в края на месеца, от която се чака да записва забележителен прогрес по този въпрос.

" Ако няма прогрес по съглашението за границата, ни чака нестабилно лято. На този стадий имаме потребност от писмени оферти по ирландската граница, които да отразяват контрактуваното. Чакаме писмени оферти от английската страна ", съобщи ирландският външен министър.

В предлагането на Европейски Съюз е планувано, че при положение на крах на всички други опити за договаряне по ирландската граница, Северна Ирландия ще образува " общ регулаторен регион " с Европейски Съюз, с което този английски регион в действителност ще остане в митнически съюз с Европейски Съюз.

Англия отхвърля този вид като опасност за конституционната целокупност на Обединеното кралство. В петък английски държавен представител съобщи, че Лондон обмисля предложение, с което на Северна Ирландия се дава взаимен статут на член на Обединеното кралство и на Европейски Съюз, с цел да може да търгува свободно с тях.

Тази концепция обаче бе отхвърлена от ирландски публични представители, от Европейски Съюз и от подкрепящата Брекзит северноирландска партия, която поддържа държавното управление на малцинството на английския министър-председател Тереза Мей./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (191)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР