В следващите две седмици България трябва да положи максимални усилия,

...
В следващите две седмици България трябва да положи максимални усилия,
Коментари Харесай

Петър Витанов: България трябва да даде много силен сигнал, че не може да е обект на унижение

В идващите две седмици България би трябвало да постави оптимални старания, с цел да разубеди всички, които желаят още веднъж да спрат страната ни за Шенген. Това казаПетър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал в директно включване от Страсбург за предаването „ Тази заран “ на bTV.
„ Моята прогноза е, че тематиката Шенген няма да влезе в дневния ред на Съвета през декември. Ще има страни, които ще изразят своите запаси, както към този момент го направиха, въпреки и полуофициално. Най-лошият сюжет за България е да бъдат пуснати другите две страни – Румъния и Хърватия, а ние да останем да чакаме. В последните дни нещата ескалираха, само че се надявам да не се стигне до подобен процес, тъй като няма нито правни, нито механически причини за това “, сподели Витанов.
Евродепутатът прикани на всички политически и дипломатически равнища да бъдат положени оптимални старания, а обособените партии да са единни в преследването на националната цел.
Той акцентира, че групата на социалистите в Европейския парламент е изцяло единна, а резолюцията в поддръжка на България и Румъния е била гласувана от 150 депутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Продължават и сериозните совалки по тематиката.
„ Вчера имахме среща с еврокомисар Илва Йохансон, която пое ангажимент да убеди своите колеги-социалдемократи от Швеция да не стопират страната ни за Шенген “, добави Витанов. Швеция е една от страните, които може да не поддържат България. Проведен е и диалог с различен авторитетен еврокомисар – вицепрезидентът Франс Тимерманс, който е от Нидерландия – друга страна със съществени запаси за участието ни в Шенгенското пространство.
Петър Витанов прикани държавното управление към дейна дипломатическа работа, с цел да убеди своите обичайни сътрудници, а и в случай че се наложи да бъдат употребявани проучвателни запаси при решения, които изискват болшинство в Съвета.
„ България би трябвало да даде доста мощен сигнал, че не може да е обект на оскърбление “, съобщи Витанов.
По мотив мненията, свързани с рафинерията в Бургас на „ Лукойл “ и опциите тя да продава нефт и отвън страната, евродепутатът беше безапелационен, че обстановката би трябвало да бъде изяснена изцяло, преди да се подхващат крайни дейности.
„ Очевидно в последните 10-12 години страната не си е свършила работата, откакто толкоз огромна, структуроопределяща компания не е плащала налозите си в България. Притеснението в този момент е, че няма да се разреши да се продават модифицирани съветски нефтени артикули, което на процедура значи, че рафинерията би трябвало да затвори. Нека всички да си създадат елементарна сметка по какъв метод това ще се отрази на жителите, какво гориво ще заплащат и на каква цена. Няма за какво да се лъжем - бизнесът и хората на този стадий са доста подвластни от тази рафинерия, тъй че би трябвало да е кристално ясно, какво има поради Европейската комисия, с цел да няма разнообразни тълкувания “, сподели още Петър Витанов.
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР