В следващите два дни в България ще се проведе мисия

...
В следващите два дни в България ще се проведе мисия
Коментари Харесай

Министър Зарков: Започва мисия на Венецианската комисия по закони от особена важност

В идващите два дни в България ще се организира задача на Венецианската комисия (ВК).

Експертите на ВК ще бъдат тук, с цел да обсъдят с Министерството на правораздаването, с управлението на прокуратурата, с членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) и с политически партии планове на два закона от особена значимост “, разгласи на брифинг пред публицисти министърът на правораздаването Крум Зарков.

Единият от законопроектите касае опцията за наказателно гонене на основния прокурор и механизма, който е препоръчан за това, както и опцията за обжалване на отводите от формиране на досъдебно произвеждане. Пакетът от промени в Наказателно-процесуален кодекс, Закон за съдебната власт бе изпратен на комисията от предходния министър Надежда Йорданова.

„ Това са тематики, с които България се бори от прекомерно дълго време, тематики, които са били обект на нееднократни рекомендации на самата Венецианска комисия и на неоправдателни решения на Европейския съд по правата на индивида “, акцентира Зарков.

Освен това по време на задачата си в София Венецианската комисия ще разиска и препоръчаните промени в Закона за правосъдната власт, които засягат пълномощия на Инспектората към Висш съдебен съвет по основаване и отстояване на етични стандарти на магистратурата. 

Министерството провежда поисканите от представителите на ВК срещи и с други институции, с цел да вземат извънредно мнение, което ще бъде признато в края на месец октомври на постоянно съвещание на комисията.

Министър Крум Зарков сложи и въпроса за идния избор на нов шеф на Националната следствена работа (НСлС) и го дефинира като въпрос „ от извънредно значение “.

„ Разбрах, че основният прокурор и двама членове на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет към този момент са упражнили правото си на номинация. Такова право има и министърът на правораздаването. Нашият метод обаче ще е различен. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки почитание към институцията Национална следствена служба желаеме да чуем техния глас, преди да решим дали да упражним пълномощието си за номинации. Изборът е задоволително значим и не трябва да бъде оставен само в ръцете на кадровици и политици. “

Правосъдният министър прикани следователите „ да намерят нужния метод “, с цел да изразят в идващите две седмици, открити за номинации, своето мнение кой, съгласно тях, е най-подходящ да оглави националната работа. „ Не бих се поколебал да внеса тяхното предложение за шеф на Национална следствена служба “, безапелационен бе Зарков.

За плановете, които ще се разискват с Венецианската комисия – 

И 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР