В следващите дни очаквам да започне дългоочакваният ремонт на банята

...
В следващите дни очаквам да започне дългоочакваният ремонт на банята
Коментари Харесай

Ремонтът на банята в Овча купел ще започне до няколко дни

В идващите дни чакам да стартира дълго чаканият ремонт на банята " Овча купел ", откакто открихме строителната площадка. Това заяви районният кмет Ангел Стефанов.

Възложител е Регионалният исторически музей–София, а финансирането е от Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ с към 3 млн. лв. и към 4,5 млн. от общинския бюджет.

Архитектурният образ и главната функционалност на постройката се резервират.

" Подкрепям плана за реституция, тъй като не мога да приема, че постройката, която е знак на региона, ще продължава да се разрушава и да влезе в дългия лист с бани, за които няма ясна вероятност за възобновяване. В допълнение, имаше и действителен риск планът „ Център за върхови достижения НаследствоБГ “ да загуби общо финансиране за 30 млн. лв.. Трудното занапред следва и би трябвало всички заинтригувани страни да се фокусираме за решаването на няколко задания, разяснява Стефанов:

Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а разрешеното прилагане на Националната профилирана болница по физикална терапия и рехабилитация за интервала от 1 май до 30 септември годишно е 4,7 л/сек. – т.е. от кое място ще има вода за банята в този интервал? Как ще се ръководи банята след въвеждането ѝ в употреба? Примерът от Банкя с неналичието на претенденти за концесия и прехвърлянето ѝ към Софийски парцели ЕАД не е позитивен. Европейското финансиране би трябвало да бъде регистрирано до края на 2023 година, като това не е реален период за довеждане докрай на ремонта. Трябва да избегнем риска целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята към банята е поделена сред община и страна. Това би трябвало да бъде решено навреме, с цел да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството ", добави Ангел Стефанов.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР