В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна

...
В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна
Коментари Харесай

Просветният министър очаква недостиг на кадри във всички сфери

В идващите десетина години се чака голям дефицит на работна ръка във всички сфери. Ще има най-много нужда на хора със приблизително професионално обучение, по тази причина ще настояваме за увеличение броя на учениците в професионалните паралелки. Това разяснява в Бургас просветният министър Красимир Вълчев.

За да се подтикват учениците, ще се усилят стипендиите, а в бюджета за идната година са заложени 3 млн. лв. за в допълнение финансиране на паралелки за придобиване на специалности с максимален дефицит на пазара на труда.

„ Проблемът в професионалното обучение е това, че стана по-непрестижна алтернатива. Много малко родители предизвикват децата си да се включат в професионалното обучение “, разяснява Вълчев.

По отношение на дуалното обучение министърът уточни, че се употребява опитът и финансовата поддръжка на швейцарското посолство. „ Средствата, които имаме, са задоволителни. Разширяваме броя на учениците, които са включени в дуална форма на образование, само че това зависи от интензивността на гимназиите и от учениците да се включат в такава дуална форма “, сподели още Вълчев.

По думите му МОН е готово за промени в нормативната уредба или разпределяне на бюджетни средства за разширение на дуалното обучение. С негова помощ възпитаници от професионални гимназии получават опит в действителна среда и по този начин излизат на пазара на труда с по-добри знания за своя поминък.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР