В следващите 3 месеца ще се запази равнището на минималната

...
В следващите 3 месеца ще се запази равнището на минималната
Коментари Харесай

Министър Лазаров: Минималната заплата остава 710 лева

В идващите 3 месеца ще се резервира нивото на минималната работна заплата, която е 710 лева Това съобщи общественият министър Лазар Лазаров.

Той акцентира, че минималната заплата е главен стопански параметър, само че има и обществени функционалности и удължителният закон, който да работи до приемане на бюджет, с цел да бъдат обезпечени заплащанията.

Няма да има нито едно понижено обществено заплащане. Ще има такива, които ще бъдат увеличени, съобщи още министърът.

Лазаров акцентира, че служебният кабинет е приел увеличение на границата на бедността с 22%, тя за 2023 година ще е 504 лева.  В сходство с нея ще се усили поддръжката на хората с увреждания с 22 на 100. Ако се одобри изменение в закона и обществените помощи ще се усилят с 22%.

До приемане на бюджета минималната заплата и минималната пенсия остават в размера, в който са. С съществуването и без съществуването на бюджет законодателството планува измененията на пенсиите да се правят от 1 юли.

През 2022 година има няколко въздействия върху пенсиите - от 1 януари пенсионерите започнаха да получават обновените си пенсии, междинното нарастване е 12,9%, от 1 юли те се подвигнаха с 10 на 100, плюс 60 лева, от октомври имаше ново нарастване, което е 15,2 на 100. Пенсиите са увеличени изпреварващо с инфлацията, която е 18,7% разяснява министърът.

Той съобщи още, че безработицата е на историческо ниско равнище - 4,2%, или 138 000 души, исторически ниско равнище.

За идната година се планува от 1 юли да бъдат с 12 на 100 увеличени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР