В следващите 10 години това, което знаем и имаме голяма

...
В следващите 10 години това, което знаем и имаме голяма
Коментари Харесай

Учениците да записват технически специалности, искат от МОН

" В идващите 10 години това, което знаем и имаме огромна доза убеденост е, че ще ни трябват механически фрагменти и инженери. След 10 години ще имаме още по-голяма потребност от експерти в региона на осведомителните технологии ".

Така просветният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос за това какво се прави, с цел да се ускори връзката сред обучение и бизнес, с цел да бъдат открити точните фрагменти.

Вълчев означи, че са подхванати ограничения за преструктуриране на приема в учебните заведения. В професионалните паралелки ще бъдат преструктурирани профили и специалности, несвързани с математика, техника и естествени науки, към такива свързани с тях.

В последните 2 години МОН съумява с 4% да преструктурира приема, дават се спомагателни стипендии на възпитаници, в допълнение се финансират гимназиите. През актуалната година 60% от дейностите в учебно заведение са в региона на математиката и естествените науки, регистрира просветният министър.

" Много е мъчно кажем тъкмо от какво ще имаме потребност, защото днешните деца ще сменят специалностите и ще бъдат дейни в идващите 40-50 години ", акцентира той.

По думите му колкото повече деца са готови в региона на цифровата креативност, толкоз по-развита страна ще бъдем. Според Вълчев има резултати и повишаващ се брой възпитаници, които учат " Информационни технологии ".

" С над 30% повишихме приема за последните 3 години в двете професионални посоки във висшето обучение - " Информатика " и " Компютърни науки и компютърни системи ", похвали се Вълчев. По думите му сред 10-15% е нараснал приемът на деца в учебни заведения с компютърно обучение.

Вълчев посочи, че се употребяват съществуващите структури и научни организации като Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, тъй че те да бъдат потребни на системата на образованието. Всички области на науката са отворени за взаимоотношение с образованието, само че такова взаимоотношение би трябвало да има в учебните заведения по линия на действия по ползи, извеждането на децата от учебно заведение за разширение на просветителната им среда и други, сподели още просветителният министър.

Той настоя да се уголемява просветителната среда и достъпът до разграничи типове експерти от практиката на учениците. " Светът става все по-отворен и просветителната среда на учениците би трябвало да бъде по-широка и да имат опция да се допрян до повече експерти ", сподели още Вълчев. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР