В следобеда на 27-ми юли, момче и негов приятел излезли

...
В следобеда на 27-ми юли, момче и негов приятел излезли
Коментари Харесай

Пловдив, събуди се! Дете на 15 години едва не се задуши в пещера на Младежкия хълм

В следобеда на 27-ми юли, момче и негов другар излезли на разходка на Младежки рид, само че подтикнати от любознанието единия от младежите - 15-годишен, влезнал в тунел в скалата покрай детската железница, а пред входа и имало насъбрани боклуци.
Прочетете още
Младежът извън решил да възпламени огън на изхода на тунела. Последвало обаче мощно задимяване, и момчето, което било вътре почнало да се задушава. Едва тогава младежите си дали сметка, че сякаш " почтената задявка " може да приключи съдбовно.

Веднага след подаване на сигнал в оперативния център на пожарната към мястото били изпратени два екипа- избавили и огнеборци. Свикнали на извънредно високите равнища на стрес в работата, те работили незабавно. Веднага намерили междина и подали избавителна маска с живителни глътки въздух на момчето, като съвсем в това време подхванали акция по спасяването и изваждането му от тунела, дълъг близо тридесетина метра. Работата на спасителите била затруднена от скалистия терен и острите каменни ръбове, само че те се справили и избавили детето.

Притеснена другарка на майката, разгласява пост в обществените мрежи, който има за цел да насочи вниманието към " скрите " рискове за децата "

„ Виждате ли тези дупки на Младежки рид? Преди няколко дни синът на моя другарка щеше да се задуши в една от галериите. От тиинейджъри. До деца десетина годишни. И кой знае какви други неразбираеми видове. Подпалили гума. Объркани от тежкия пушек. Някои от тях излизат и популярност Богу се сещат, да звънят на пожарната. След часове, изкарват момчето от изложба, популярност Богу е дишал през дупка колкото устата му. Ми в случай че димът беше по-бърз от инстинкта му. Благодарности за съответната реакция на пожарна и спешна помощ.

Това ли би трябвало да се случи, с цел да се затворят тези рискови дупки? Какво да прави тя - майка на тийн? Да го гони по тепетата? И да крие гуми.

На какъв брой равнища не е свършена работа тук? Както виждате е готова друга гума. За палеж.

Страшно е Ей, хора. Това е сериозен проблем. Какво се прави в такива случаи? Кой оказва помощ и оказва помощ ли някой? Или се чака да стане случай и тогава стартира соченето с пръсти и дълбоките съжаления? И “ идващия път…”

“Следващ път” не би трябвало да има. Нито настоящ. Нещо би трябвало да се направи. Да се затворят тези дупки. А като човек следящ престъпната хроника в Щатите, няма да споделям какви случаи има.

Какво да се прави! Дайте ум! Аман! Стига! Кафа! Надявам се гражданското общество в Пловдив да реагира, тъй като официозите към този момент мълчат и трансферират отговорности за сигнали от април. Община на пожарна и назад.

Ама в действителност ли чакате нещо да се случи? Толкова ли е мъчно да бъде зазидана? Два три чувала цимент и двайсетина тухли.

АМА НАИСТИНА ЛИ!

Ако не - ще съберем пари и ще я зазидаме. Само НЯКОЙ да се съгласи, че това е НЕГОВА отговорност. Хайде де! Гласност би трябвало да има тук. Публичност. И един самоотвержен човек, на който му пука.

Добрутро. Хайде, Пловдив, разсъни се! Запази децата си.

То не е единствено калдъръми и тепета. Хората, хората са значими! "



Това е просто една обява във Facebook за някои. За други - за малко не се оказа най-голямата покруса в живота им.

Едно дете, на 15 години, съвсем се задуши на 27 юли, топъл съботен следобяд към 15 часа.

Как се случи всичко, споделя и майката на момчето Зорница Маринова:

„ Децата отидоха да си играят на Младежкия рид. Често се събират, групички от по 5-6 деца и отиват в парка. Живеем в региона и те непрекъснато си играят там. На 27 юли обаче, когато са влезнали в една от пещерите са запалили гуми и детето ми се е заклещило вътре. Останалите деца са излезли и незабавно потърсиха помощ.

Самата пещера, може би преди е била бомбоубежище и има нещо като вход, 80 см. висок и с цел да се влезе вътре би трябвало да се пълзи. После се стига до изложба, където могат да се съберат 10-15 души и има ръкави, които водят в разнообразни направления. В един от ръкавите е останало детето и не е могло да излезе.

Още от месец април съм подавала голям брой сигнали към телефон 112 и всички виновни институции в Пловдив да се сложи някаква решетка или по някакъв метод да се запушат входовете на тези пещери. Те са доста из Пловдив, не е единствено тази. Отговор и дейности обаче няма. Темата за тези бомбоубежища стана настояща след множеството репортажи, поради войната в Украйна. И децата ги търсят, тъй като им е забавно.

Благодаря на бързата интервенция на пожарникарите, които незабавно реагираха и пристигнаха на място и повече от 45 минути търсиха детето ми. Използваха даже въжета, тъй като пещерата е с голям брой разклонения. Ако не бяха те, може би детето ми щеше да се задуши. След като го изкараха имаше обгазяване и се наложи да го заведем в токсикологията, само че за благополучие е добре”, показа майката.

Тя моли за своевременна интервенция на Общината и гражданска отбрана, с цел да не се повтори този случай и с други хора. По думите и там се събират освен деца и младежи, само че и бездомници, които в студените месеци търсят метод да се стоплят и палят всякакви неща.

Развълнувана и безпределно признателна от героичната постъпка на пловдивски огнеборци и спасители, майката на 16-годишно момче от Пловдив, благодари на екипа, оказал помощ на сина и. Тя изпрати и благодарствено писмо до районната дирекция 2 дни след случката, оповестиха от пожарната.



От пожарната изричат признателност за сътрудниците огнеборци станали герои в съботния ден:

Августин Занчев,
Тодор Георгиев
Ивайло Бозев
и на спасителите от бранш СОД:

Васил Жухов, Васил Стефанов, Кольо Кацаров и Красимир Добранов.

И несъмнено на скъпата координационна рабата на ст. инсп. Веселин Брадистилов- началкик на група " Оперативен център ".
Респект към постъпката ви, момчета!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР