В сладоледа могат да се намерят съставки като пълномаслено мляко,

...
В сладоледа могат да се намерят съставки като пълномаслено мляко,
Коментари Харесай

Полезен ли е сладоледът, или вреден? Вижте

В сладоледа могат да се намерят съставки като пълномаслено мляко, подсладители, въз основата фруктоза и глюкоза, нормално под формата на царевичен сироп, както и аромати като ванилия и шоколад. Когато тази примес замръзне, се получава кремообразна консистенция, обичана на мнозина. Тази освежаваща храна може да донесе както изгоди, по този начин и вреди на здравето.

Макар наличието на хранителни субстанции в сладоледа да варира съгласно марката и типа му, леденото прелъщение е превъзходен енергиен източник. Богато е на въглехидрати - в количеството от половин чаша сладолед се съдържат към 15 година В същото количество могат да се намерят още 7 г мазнини и 2 г протеини.

По данни на Американското министерство на земеделието половин чаша ванилов сладолед обезпечава 137 калории, което е близо два пъти повече спрямо пълномасленото мляко. Сладоледът е превъзходен избор в случаите, когато имаме потребност от сила.

Сладоледът също по този начин е и източник на доста значими минерали. В количеството от половин чаша могат да се открият към 10% от нужното на ден количество фосфор и калций.

Витамините A, C, D и E, дружно с тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамините B6 и B12, също могат да се открият в освежаващото лакомство. В по-малки количества се съдържа и витамин K, който е значим фактор във връзка с кръвосъсирването.

Сладоледът е храна с богато наличие на мазнини, защото в състава му влиза пълномаслено мляко. Трябва да се има поради, че тези мазнини са наситени с високи равнища на холестерол, а когато равнищата му в кръвта са високи, има риск от струпване на мастни депозити в артериите, което може да докара до развиване на сърдечни заболявания и инсулт.

В сладоледа има и огромни количества захар, която крие риск от струпване на непотребни килограми, развиване на кариеси и нараснали равнища на триглицеридите в кръвта – вреден вид мазнини.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР