В Скопие започва лидерска среща между премиера и председател на

...
В Скопие започва лидерска среща между премиера и председател на
Коментари Харесай

В РСМ: Обсъждат включването на българите в Конституцията

В Скопие стартира лидерска среща сред премиера и ръководител на ръководещата СДСМ Димитър Ковачевски и водачът на опозицията Християн Мицкоски. Двамата ще обсъдят главния въпрос: препоръчаните промени за промени в Конституцията на страната, тъй че българите да бъдат включени в нея, както и самата процедура в Събранието, за която са нужни гласовете на две-трети от депутатите.

Управляващата коалиция на СДСМ, Демократическия съюз за интеграция, Алтернатива и Либерално-демократическата партия нямат нужния брой гласове.

За да минат измененията, са нужни и гласовете на ВМРО-ДПМНЕ, чийто водач Мицкоски неведнъж разгласи, че е срещу измененията, които дефинира като промени „ под български диктат “. Ковачевски прикани опозицията да поддържа конституционните промени. ВМРО-ДПМНЕ декларират, че конституционно промени в това Събрание няма да има и че самото Събрание няма легитимност да ги одобри, съобщи Българска национална телевизия.

Предложенията за промени са две. Първите касаят преамбюла на Конституцията, където да бъдат добавени няколко народности в РСМ: след „ народа на бошняците “ се прибавят „ български народ, хърватски народ, черногорски народ, словенски народ, еврейски народ и египетски народ “, заяви преди дни заместник-председателката на работната група за конституционните промени Маргарита Николовска.

Втората смяна е в частта за диаспората и в член 34-ти, където ще бъде записан същият текст.

Приемането на тези текстове е изискването, преди Република Северна Македония да стартира същинските договаряния с Европейски Съюз, както е записано в тъй наречените „ френско предложение “, подписано сред Република Северна Македония и Европейски Съюз след тристранни договаряния с България и Франция предходната година.

Предложенията за промени в Конституцията, направени от специфична работна група, чакат утвърждение от държавното управление, след което ще бъдат изпратени към Събранието. След това стартира да тече 30-дневен период, в който би трябвало да стартира разглеждането им от депутатите. Самият развой по разглеждане, утвърждение или отменяне може да продължи от 4 до 6 месеца, съгласно специалисти.

Етикети: РСМ
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР