В Скандинавия е налице нов тип осъзнаващи обществените настроения либерали,

...
В Скандинавия е налице нов тип осъзнаващи обществените настроения либерали,
Коментари Харесай

Скандинавските либерали се обърнаха срещу мигрантите, за да печелят избори

В Скандинавия е налице нов вид осъзнаващи публичните настроения либерали, които желаят по-строги ограничавания върху имиграцията. Левите партии в Дания и Швеция, които исторически защитаваха филантропичните полезности и великодушните обществени системи, трансформират позициите си след мигрантската вълна в Европа, достигнала своя пик през 2015 година

Тази промяна им служи добре.

Датската социалдемократическа партия завоюва изборите на 5 юни, откакто възприе рестриктивна имиграционна политика. Такава прагматична тактичност върна партията към антимигрантските й корени след две десетилетия на по-либерална политика.

" Социалдемократите всъщност се нареждаха там, където виждат, че са болшинството от гласоподавателите ", сподели политоложката Карина Косиара-Педерсен, преподавателка в Копенхагенския университет.

Сега политическите стратези надалеч оттатък границите на Дания се питат дали това е " лекарството, към което би трябвало да се извърнат и другите социалдемократически партии ", означи тя.

41-годишната лидерка, която поведе партийната промяна, Мете Фредериксен, се чака да стане идващият министър председател на Дания. Докато бяха в съпротива през последните 4 години, депутатите социалдемократи съвсем постоянно гласоподаваха дружно с ръководещото дясно болшинство за рестриктивни имиграционни ограничения.

За да сформира обаче държавно управление на малцинството, което да може да прокара проектите си през Народното събрание, Фредериксен трябваше да отстъпи от някои от твърдите си оферти за имиграцията, с цел да получи поддръжката на други три леви партии.

Напливът от над 1 млн. бежанци и стопански мигранти през 2015 година провокира в цяла Европа популистка контравълна, която даде голям тласък на антимигрантските партии и отмъкна доста гласове от обичайните, изключително от левите партии, благосклонни към миграцията.

Много емигранти от Африка, Азия и Близкия изток се насочиха към богатите страни в Северна Европа с великодушни, поддържани от данъкоплатците обществени системи.

Фотогалерия: Мигранти се струпаха в Гърция на границата със Северна Македония >

Датските социалдемократи стигнаха до извода, че е невероятно по едно и също време да се запазят детайлите на системата за обществено подкрепяне с помощи за огромен брой бежанци. " Ние би трябвало да понижим броя на идващите, с цел да защитим нашата обществена страна, великодушните придобивки, които сме извоювали през поколенията ", сподели 39-годишната Марина Кристенсен, държавен чиновник от Копенхаген, която гласувала за социалдемократите.

Друг последовател на партията, Каспер Приен, съобщи, че е за надзор върху миграцията, само че е срещу антимюсюлманската изразителност на антимигрантската Датска национална партия. " Социалдемократите са за твърда линия по въпроса за имиграцията, само че с човешко лице ", сподели 67-годишният пенсионер.

Други обаче виждат подкопаване на филантропичните полезности. Социалдемократите поддържаха така наречен " закон за бижутата " от 2016 година, който разреши на датските управляващи да конфискуват украшения и други полезности на бежанците, с цел да оказват помощ за финансирането на тяхното жилищно устройване и други обществени услуги. Законът бе жигосан от правозащитни групи, въпреки че бе прибавен на процедура единствено в няколко случая.

Социалдемократите също по този начин гласоподаваха предходната година за настаняване на претендентите за леговище, чиито молби са били отхвърлени, и на чужденци, упрекнати в закононарушения, на малко островче, където по-рано е имало лаборатории, изследващи заразни скотски заболявания.

Постигнатото тази седмица четирипартийно съглашение, което откри пътя Фредериксен да стане най-младият министър председател в историята на Дания, обаче включва отвод от тези проекти за остров Линдхолм.

Фотогалерия: Босна влезе в маршрута на мигрантите >

Някои коментатори са слисани от антимигрантския завой на прогресивните партии, тъй като считат, че те " възстановяват " безсърдечното отношение към хората, бягащи от война.

Германският вестник " Велт " писа, че немските социалдемократи единствено могат да мечтаят за резултата, реализиран от датските им събратя на изборите през юни, само че назова възприемането на десни възгледи за имиграцията " рисков завой ".

Според Стефан Лене, политически специалист в мозъчния концерн " Карнеги Юръп ", събитията във всяка от 28-те страни членки на Европейски Съюз са толкоз разнообразни, че не може да се направи извод, че левоцентристките датски социалдемократи са разкрили повсеместен ключ към оцеляване.

Лене означи, че някои партии в Европа със относително демократични позиции за миграцията печелят избори, макар че в действителност напорът на мигранти е намалял доста през последните няколко години и основният проблем на деня в този момент са климатичните промени. Сред тях са социалистите на испанския министър председател Педро Санчес. В същото време някои десни партии се показват едва напоследък макар строгите си антиимигрантски стратегии, като да вземем за пример Християнсоциалният съюз (ХСС) в немската провинция Бавария.

А датските социалдемократи, макар по-твърдата си позиция към мигрантите, завоюваха в действителност единствено едно място повече в 179-членния парламент спрямо изборите през 2015 година В прилежаща Швеция социалдемократите също пристигнаха на власт м. година, откакто направиха завой надясно на фона на растежа в поддръжката за една популистка антиимигрантска партия.

Според Дейвид Крауч, създател на излизащата скоро книга " Почти съвършено: Как работи Швеция и какво можем да научим от това ", както десният център, по този начин и левият център в Швеция прибягват до по-твърд език по въпросите на престъпността, до момента в който миграцията в страната понижава.

Шведският министър председател социалдемократ Стефан Льовен заплашва да употребява армията, с цел да постави завършек на насилието на уличните банди, а партийните водачи в този момент споделят, че е било неточност Швеция да одобри десетки хиляди мигранти през 2015 година Нашумяха доста случаи на деца, заплашвани да бъдат разграничени от своите родители мигранти, или на предприемачи, заплашвани с депортиране.

" Социалдемократите желаят да изпратят обръщение, че Швеция не е място, където елементарно се получава леговище ", сподели Крауч и добави, че и в Швеция, и в Дания антимигрантските партии може и да не печелят избори, " само че социалдемократите възприемат техните политики ".

Въпреки това последните политически решения в Скандинавия може да не бъдат посрещнати добре оттатък Атлантика. В Съединени американски щати, където партиите се готвят за изборите през 2020 година, се чуват оферти демократите да възприемат по-твърд курс за имиграцията, с цел да откраднат гласове от Републиканската партия и от президента Доналд Тръмп, чиято твърда изразителност за прекъсване на имиграцията и създаване на стена по границата с Мексико активизира неговата популистка дясна база.

Лене обаче сподели, че латиноамериканците и другите малцинства, които обичайно поддържат претендентите на демократите в Съединени американски щати, биха възприели подобен метод като ксенофобски. " За тях би било самоубийствено да бъдат настроени антимигрантски, - посочи той. - За това не може да става и дума. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР