В Швейцария днес се провеждат няколко референдума - за забрана

...
В Швейцария днес се провеждат няколко референдума - за забрана
Коментари Харесай

Швейцарците гласуват на референдуми за използването на пестициди и намаляване на вредните емисии

В Швейцария през днешния ден се организират няколко референдума - за възбрана на изкуствените пестициди, стягане на законите за битка с тероризма, понижаване на нездравословните излъчвания и изключително финансиране на битката с епидемията от коронавирус, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Целта на екологичните самодейност за пестицидите, която поражда бурна дискусия, е земеделието в цялата страна да стане органично и до 10 години да се забранят синтетичните хербициди и вносът на храни, при чието произвеждане са употребявани такива субстанции.

Друга самодейност планува да се отпускат дотации единствено на фермери, които не употребяват пестициди, използват по-малко антибиотици и отглеждат единствено толкоз животни, колкото могат да изхранват с храна от личните си ферми.

Ще се гласоподава и за закон, който цели до 2030 да понижи на половина излъчванията от въглероден диоксид спрямо равнищата им от 1990. Той допуска и увеличение на налога върху самолетните билети с до 120 франка (134 долара). Противниците му споделят, че сходна наредба единствено ще усили разноските на бизнеса, а няма да помогне за опазването на околната среда, тъй като на Швейцария се падат единствено 0,1 % от световните въглеводородни излъчвания.

Предложенията, свързани със селското стопанство, ще вдигнат цените на суровините, предизвестява хранителната промишленост. Ако се реши, че за произвеждане на шоколад може да се употребява единствено какао, отгледано без пестициди, цената на шоколада ще се усили с 30 на 100. Предложенията се отхвърлят и от фермерските сдружения като се изключи асоциацията на фермерите, занимаващи се с органично земеделие.

Привържениците на възбраната на пестицидите споделят, че продукцията на агрохимически колоси като швейцарската Синджента и немския БАСФ заплашват здравето на хората и вредят на околната среда. Производителите на тези субстанции обаче твърдят, че продукцията им предстои на регулации и строги инспекции. Освен това акцентират, че без тях добивите на зърнени култури ще спаднат. Според доста фермери възбраната ще вдигне цените на храните, ще коства работни места и ще усили вноса на храни.

Отделно ще се гласоподава за самодейност за питейната вода, чиито вносители се борят срещу замърсяването на водите на страната с пестициди.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР