В Швеция едва 11% от населението страда от затлъстяване –

...
В Швеция едва 11% от населението страда от затлъстяване –
Коментари Харесай

Шведска кухня с български привкус

 В Швеция едвам 11% от популацията страда от затлъстяване – това е една от страните, в която хората водят здравословен метод на живот макар, че е относително бедна на плодове и зеленчуци.

Всъщност цялата обичайната шведска кухня се развива като резултат от съществуването или неналичието на слънчева светлина и високи температури. Дългите и студени зими подтикват шведите да консервират цялата палитра от артикули, която събират лятото. В България също имаме този фасон и той ни е наследен още от прароднините ни – просто му споделяме зимнина.

Освен складирането на храна, присъщи за шведите са и кулинарните техники на мариноване, осоляване, опушване, ферментация и други, които доста удължават живота на продуктите. Събраните от гори и полени плодове като ягоди, боровинки, малини и други се консервират най-често в мармалади, сладка и сиропи. Едно от най-прочутите шведски сладка е това от пресни червени боровинки, които се употребяват за гарниране на месни кюфтенца и сладки деликатеси.

Домашната храна е на респект в Швеция

И това е една от огромните прилики с кулинарната просвета в България – от ден на ден търсим обичайния, домакински усет, както и артикули от персонална годишна продукция. Шведите си имат дума и за това и тя е " husmanskot “ или още " кухнята на баба “. Всичко, което живее в естествената си среда в студения шведски климат, се създава на място.

Интересен е маниерът за хранене на шведите – генерации наред порастват с грахова чорба и към този момент упоменатите деликатеси със сладко от червени боровинки, които по традиция се ядат в четвъртък. В България няма сходен бит за хранене през избран ден в седмицата, само че все пак можем да се похвалим с обичайното кисело мляко, с което нашите баби са ни захранвали от дребни.

Кафе и пристрастеност

Докато в България нормално пием кафе на закуска, в Швеция всяко хранене приключва с тази ароматна напитка. Дори освен това – ние консумираме кофеина за освежаване и ободряване, а за шведите това е елексир за разпределяне и пълноценна отмора.

Последни изследвания показват, че 67% от шведите употребяват кафе, само че можем да кажем, че това се отнася и за всички скаднинавски страни – те употребяват най-вече на глава от популацията. Явно и българите се причисляват към тези нации, тъй като изследвания от 2019 демонстрират, че тук процентът хора, консумиращи кафе, е още веднъж към 70%.

Прочутата шведска херинга " Surströmming “

Известността на тази риба се крие в метода ѝ на подготвяне – тя се лови напролет, осолява се и ферментира, след което се консервира. Послевкусът обаче се оказва същинският деликатес – сладко-кисела, с мирис на Балтийско море.

Интересно е, че някои самолетни компании не разрешават на пасажерите да се качват с консерви в борда на самолета, по тази причина, в случай че желаете да вземете от Швеция Surströmming, опитът може да се окаже несполучлив. Въпреки това фамозните шведски деликатеси и артикули могат да се намерят в България, даже на родното Черноморие. Отскоро ИКЕА Варна може да се похвали с още по-голям подбор в магазина за шведски храни , включващ многообразие от охладени и замразени артикули. Там могат да бъдат открити и емблематичните шведски кюфтенца, дружно с лесни предписания за тяхното подготвяне. Комбинирани с националното кисело мляко се получава интернационално добра детонация от усети.

А в случай че въпреки всичко предпочитате готовите решения, можете да се възползвате и от новите оферти в ИКЕА Бистро, Delta Planet Mall – хот дог и сьомга филе със зърнен микс и сос по желание.

Шведските усети са още по-близо – единствено на една ИКЕА разстояние. А по какъв начин ще ги съвместим.. си е българска работа!  Рекламна обява РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

var commshow; var cformshow; commshow=0; cformshow=0;
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР