В Швеция е проведено едно от най-дългите и задълбочени изследвания.

...
В Швеция е проведено едно от най-дългите и задълбочени изследвания.
Коментари Харесай

Празниците са опасно време за сърдечното ни здраве

В Швеция е извършено едно от най-дългите и задълбочени проучвания. То преглежда всички регистрирани инфаркти на територията страната за интервала от 1998 година до 2013 година

През екипа са минали тъкмо 283 014 случая на инфаркт. Именно на тяхната база учените са съумели да открият, че коледните празници и новогодишният интервал са най-опасното време за сърцето ни.

Рискът от инфаркт е с 15% по-висок в деня на Коледа и с 37% - на Бъдни вечер, в сравнение с през седмиците и месеците преди и след празниците.

Първият ден от годината пък носи до 20% по-голяма заплаха от сърдечни проблеми, като се вижда завишение и в разгара на летните отпуски към края на юни.

Интересно е, че самата новогодишна вечер не се характеризира с по-голям риск за инфаркт. Великден е също един от " безвредните " празнични дни.

Мнението на шведските учени е, че тези статистики са обвързани със засилената консумация на алкохол, мазнини и захар, множеството стрес към фамилните сбирки и пътувания, по-късното лягане и понижената спортна интензивност. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР