В Шумен криминалисти са разкрили схема за незаконна продажба на

...
В Шумен криминалисти са разкрили схема за незаконна продажба на
Коментари Харесай

Хванаха фалшификатори на дипломи за образование

В Шумен криминалисти са разкрили скица за противозаконна продажба на подправени дипломи за приблизително и висше обучение. За суми сред 1 500 - 2 500 лв. над 60 души са си купили подправени дипломи за обучение. Задържани и разпитани са 8 души.
Криминалисти от Шумен са разкрили противозаконна активност по правене и продажба на подправени дипломи за приключено приблизително и висше обучение. Оперативните дейности почнали преди повече от два месеца, когато чиновници от " Криминална полиция " влезнали в дирите на незаконна скица, оповестява dir.bg

Извършено е претършуване в частни парцели в Шумен и още три града в страната. В един от парцелите е открита и конфискувана компютърна, сканираща и печатна техника, голям брой магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

Изяснено е, че в основата на схемата са поданици на града. Те се занимавали с правене на неистинен документи за да бъдат употребени - главно свидетелства и дипломи за приключено приблизително и висше обучение. При разплитане на случая криминалисти открили, че набирането на " клиенти " ставало посредством интернет уебсайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.

В контакт с евентуалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в МОН. След възнаграждение на съответната сума документът ще бъде узаконен и вписан в указател. Цената на тапия за приблизително обучение варирала сред 1500 и 1800 лв., а за висше - сред 2000 и 2500 лв..

Поръчителите, към 60 лица от цялата страна, пращали фотография и персонални данни. Получавали документа в посоченото от тях обитаемо място посредством куриерска компания с натрапен платеж. От 11 до 20 декември под контрол на прокурор от районната прокуратура в Шумен са извършени голям брой процесуално - следствени дейности. За изясняване на причасността към противозаконната активност са арестувани и разпитани осем локални поданици.

В жилище, населявано от 47-годишния престъпно проявен с хазартна активност и обири И. К. и 17-годишният му наследник е открита неистинска персонална карта, употребена за пращане на документи и приемане на парична сума от натрапен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са конфискувани портативни компютри, мобилни апарати. Сред арестуваните и разпитани по случая лиза има един малолетен, а другите седем души са на възраст сред 19 и 48 години.

При последвали дейности от територията на страната са конфискувани над 30 дипломи за приключено приблизително и висше обучение. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистинен документи за приключено обучение. Назначени са голям брой експертизи.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР