В щурма срещу американския Конгрес на 6 януари се вижда

...
В щурма срещу американския Конгрес на 6 януари се вижда
Коментари Харесай

Изследване: В атаката срещу Капитолия се вижда намеса на ГРУ

В щурма против американския Конгрес на 6 януари се вижда интервенция на съветското военно разузнаване ГРУ - до подобен извод е достигнал екип на Института за изследване на световните закани и демокрацията - IGTDS.

" Анализът на фотоси и видеоматериали от открити източници демонстрира, че съветското военно разузнаване, което може би е забъркано в огромната хакерска атака против американски държавни институции, се е намесило и в събитията във Вашингтон. " - се споделя в

Кадрите, оценени от екипа, демонстрират, че при нападението против Конгреса съветските сътрудници са поели организираща роля . На един от видеоматериалите се чуват крясъци на съветски: " По-смело, по-смело... " На друго видео участник в офанзивата крещи на съветски: " По-бързо, по-бързо ".

Анализаторите показват също, че по подобен метод ГРУ се е намесило при митингите на жълтите жилетки във Франция и акцията за обособяване на Каталуния от Испания, опита за държавен прелом в Черна гора.

" Тактиката, употребена при щурма на Капитолия, припомня методите, които руснаците използваха при митингите на жълтите жилетки във Франция и последователите на независимостта на Каталуния. Става дума за и нфилтриране на хора с бойна подготовка в тълпата по време на безредици, за да се разпалват и ескалират митингите и по-късно да се оказва помощ на протестиращите да нахлуват в инфраструктура и държавни обекти . Освен това, самият взлом на Капитолия припомня и тактиката, употребена от съветските спецчасти при завземането на Народното събрание в Крим, Украйна, и държавните институции в Източна Украйна през 2014 година " - показват създателите на проучването.

От IGTDS показват, че Кремъл прикрива своите интервенции в други страни зад митинги и всеобщи вълнения. Това става посредством инфилтриране на чиновници на ГРУ в протестни придвижвания - съветските сътрудници основават в тях " военно крило ", развиват пропагандни акции, популяризират тайни теории, притеглят авторитетни фигури към тези придвижвания.

В разбора се припомня, че по този начин през 2016 година в Черна гора, под прикритието на локални националисти, бойни групи на ГРУ пробваха да провеждат държавен прелом.

" През 2020 година съдията Хоакин Агире от Барселона, който проверява противозаконното финансиране на каталунския референдум за самостоятелност през 2017 година, съобщи, че малко преди референдума Русия е предложила да изпрати 10 хиляди бойци в Каталуния и да заплати каталунския дълг . " - припомнят още анализаторите.

Заключението на съдията се основава на записи на два телефонни диалога на каталунския политик Виктор Тераделас и някогашния каталунски президент Карлес Пучдемон, направени през 2018 година

От IGTDS правят оценка и рисковете , произлизащи от нападението против американския Конгрес.

" По наши оценки, нахлуването в постройката на Капитолия е дискредитирало компютърните мрежи, също би могло да има и приключване на документи. При проникването в кабинета на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, от бюрото й са откраднати писма и документи. Има огромна възможност в Конгреса да са конфигурирани подслушвателни устройства. " - се споделя още в отчета.

" Участието на Русия в митингите в Съединени американски щати и в щурма на Капитолия се преглежда като акт на държавен тероризъм, сходен на офанзивите от 11 септември. Следователно, припознаването на Русия като страна, спонсорираща тероризма, въвеждането на по-строги наказания против съветската стопанска система и реактуализацията на имиджа на Съединени американски щати като нападната извън страна, ще бъдат измежду целите на новата администрация в Белия дом. " - обобщават анализаторите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР