В Шифърът натялото“ от ефира на Дарик излъчваме очакваното продължение

...
В Шифърът натялото“ от ефира на Дарик излъчваме очакваното продължение
Коментари Харесай

„Шифърът на тялото“ с Иво Величков: Да прескочиш трапа по пътя към по-добър живот… и още за зависимостите, които убиват - 2 част

В „ Шифърът натялото “ от ефира на Дарик излъчваме предстоящото продължение на тематиката за зависимостите, със специфичното присъединяване на психотерапевта Иво Величков и с вярата, че предаваме потребно познание за хората, които страдат от разнообразни зависимости и за техните близки.

Животът на наркомана е непрекъснато търсене – на пари, на опиати, на място, на вена…

Няма сигурна методика, която да се оправи с алкохолизма и наркоманията, счита психотерапевтът и ръководител на Асоциацията по внушаемост в България Иво Величков. Не е допустимо подвластните да се оправят от раз с пороците, в случай че:

*не видят от близко лицето на смъртта;

*или не почувстват действително, че губят околните си, хората, които обичат и животът, който са имали.

В опиатите хората търсят нещо, което нямат. В множеството случаи те даже не знаят какво взимат, само че знаят, че опиатът отключва прекарвания, които нямат, изясни специалистът.

Той е безапелационен, че марихуаната е пагубна за младежите.
„ Този табиет на мозъка ги лишава от потребността да имат нещо друго, което ги кара да се усещат добре. Продължителната приложимост води до разпадна личността. “

Според него никой не би трябвало да се самозаблуждава, че пушенето на марихуана е безобидно - тя също води до пристрастяване, защото рецепторите се насищат. Неусетно може да се пуснеш „ по пързалката към пъкъла “ с по-силните опиати и по този начин се стига досега, в който идната доза ти е нужна, единствено с цел да намериш сили да станеш и да си измиеш зъбите, изясни психотерапевтът.

„ Животът на наркомана е непрекъснато търсене – на пари, на опиати, на място, на вена… “

Алкохолът разкрива скритата ни същина, а преяждането запълва възприятието ни за празнина.

В доста връзки зависимостта към алкохола може да е по-опасна от опиатите, разяснява в „ Шифърът на тялото “ Иво Величков. По думите му към алкохола е по-лесно човек да се поддаде, тъй като той е обществено допустим.

Разликата сред опиатите и алкохола е в това, че наркозависимите търсят преживяване, което нямат, а пияният човек отключва това, което потиска в себе си и демонстрира същинската си същина. Общото сред двете зависимости е, че те са пагубни за връзките ни с хората към нас.

Известно е, че алкохолизмът има връзка с наследствеността и със фамилната среда и околните на подвластните от алкохол би трябвало да знаят, че е по-вероятно казусът да се задълбочава, в сравнение с да се откри решение. Подобно на наркозависимите, няма неестествен метод, по който може да се помогне на алкохолиците. Волята им не може се задейства, до момента в който не се задвижи инстинктът им за оцеляване. Така Иво Величков изясни сложната битка на хората, подвластни от алкохол и посочи, че от време на време решението да изчезнем от живота им е единственият метод, по който може да им помогнем да „ изтрезнеят “. Поведението на алкохолиците е деструктивно за самите тях и за всички към тях и толерантното отношение единствено може да задълбочи казуса, безапелационен е той.

Всички нездравословни модели на живот минават и през храненето.
Неконтролираната потребност от ястие се поражда от възприятието на празнина в нас, само че с тази взаимозависимост може да се оправим доста по елементарно, в сравнение с с алкохола, сигурен е психотерапевтът.

Когато бащата е подвластен от хазарт, майката - от онлайн шопинга, а детето е геймър?

Хазартът е естествена човешка взаимозависимост.

Шопинг лечението в действителност е шопинг болест.

Геймърството води до инфантилност и меланхолия.

Търсачите на рискови прекарвания, в действителност са
хазартни персони!

В „ Шифърът на тялото “ Иво Величков разясни, че алкохолът, опиатите и
хазарта са доста близки като динамичност на развиване, тъй като стават видни, когато към този момент е късно да ги предотвратим. Хазартът е естествена човешка взаимозависимост, с една от най-древните истории.

„ Днес той се трансформира в проблем, когато човек е подготвен да даде и последните си 2 лв. за следващия
залог и няма надзор върху това. “

Според Величков, подвластните от
хазарт се нуждаят от помощ, по този начин, както и наркозависимите. Те изпадат постоянно в паник офанзиви, не усещат липса на естествените човешки потребност като храна и секс.

„ Скокът на адреналина от
хазарта е краткотраен и след това идва чувството за пропастта, в която човек потъва и остава все по-дълго в нея. “

Всеки, който търси рискови прекарвания, също е
хазартна персона! Това търсене е обвързвано с потребността да преживеем още веднъж момента на неустановеност, който дава чувство, че сме живи, аргументира тезата си психотерапевтът.

Нашето схващане се усеща нестабилно, когато усети, че нещо му липсва.
Затова шопинг лечението при дамите, в действителност може да се одобри като шопинг болест. Тя се показва в желанието ни да трупаме доста неща, които действително не са ни нужни.

Всеки естествен човек би трябвало да си дава сметка по какъв начин въздейства и виртуалнта взаимозависимост на мозъка ни. Той задоволява моментните си потребности и най-малкият момент на досада се запълва със стоене пред екрана на компютъра и телефона, разяснява още Иво Величков.

„ Зависимостта от интернет прави хората детски, води до възприятие за неустановеност и меланхолия. “

Всеки родител би трябвало да познава държанието на детето си и да знае, че в случай че има мотив за подозрение, по-скоро този мотив е състоятелен, предизвестява експертът. Това, което се натрупа като привички по време на пубертета - остават за цялостен живот и отговорността за децата носят само родителите.

Спасилите се от зависимости минават през няколко стадия. В началото е признанието, че имат проблем. След това се постанова да понесат отрицателните реакции – в себе си и на хората към тях. После идва битката с депресията и най-после – силата на волята и дисциплината.

Всеки от нас, в един миг през живота си, е изправен пред избора – дали да продължи живота си, дружно с всички обичани хора и другари или да се пусне по скоростната пързалка на зависимостта - от първата доза, бутилката,
залог, прекарано време пред хладилника или пред екрана …до самотния живот, влошеното психическо и физическо здраве и неизбежния край.

Аудиосериалът „ Шифърът на тялото “ със специфичното присъединяване на Иво Величков се излъчва всеки финален петък от месеца в ефира на Дарик радио. Мoже да следите епизодите на, и на формалната страница на Darik Пловдив във.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Аудио и видео монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР