В шестия ден на празника Ханука, заместник-кметът по култура, археология

...
В шестия ден на празника Ханука, заместник-кметът по култура, археология
Коментари Харесай

Зам.-кметът Панов на шестия ден на Ханука


В шестия ден на празника Ханука, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов бе посетител на еврейската общественост в синагогата в Пловдив.

Той имаше достойнството да възпламени една от свещите на свещника ханукия и да поздрави присъстващите за празника на светлината, като им пожела да са здрави и щастливи, светлина да огрява домовете им и да закриля фамилиите им.

Ханука е един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25 ден от месец „ кислев “ по еврейския календар. Празникът е отдаден на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 епохи. Тогава дребна група евреи се разпалва против най-силната за това време войска, превзела целия Изток. Бунтовниците отпред с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма.

След успеха на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е наново осветлен. Оказва се, че поробителите са откраднали обичайния свещник „ менора “, а от ритуалното масло е останало единствено за един ден. Но се случва знамение и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се счита за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, която се прибавя към запалената през вчерашния ден, до момента в който станат общо осем.

Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и единствено от нея е разрешено да се възпламеняват останалите свещи. Този свещник се назовава „ ханукия “.

Ханука е фамилен празник, изключително известен измежду децата, тъй като получават дарове и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се извършват специфични празнични песни. Приготвят се ястия с растителна лой, напомняща за ритуалното масло в храма.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР