В сградата на Община Ямбол се проведе среща на кмета

...
В сградата на Община Ямбол се проведе среща на кмета
Коментари Харесай

Ямбол ще има паметник на Васил Левски по проект на скулптора Любомир Добрев

В постройката на Община Ямбол се организира среща на кмета Валентин Ревански, неговия заместител Енчо Керязов и общински чиновници със скулптора Любомир Добрев във връзка изработването на бюст-паметник на Васил Левски в Ямбол.

На срещата бяха конкретизирани правенето на техническия план и осъществяването на строително-монтажните работи. Паметникът на Левски в Ямбол ще бъде повдигнат на улица „ Георги Раковски “ и би трябвало да бъде открит на 18 юли 2022 година, когато се навършват 185 години от рождението на Дякона. Бюстът ще бъде направен от бронз, а постаментът – от варовик. Около паметника ще има канделабри, които ще му придават спомагателна церемониалност.

В края на предходната година идейният план на Добрев за построяването на паметник на Апостола на свободата получи най-висока оценка на съвещанието на комисията, управлявана от известния ваятел Богомил Живков, член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Нейни членове бяха заместник-кметът на община Ямбол Енчо Керязов, основният проектант на общината Константин Якубович, общинският консултант и ландшафтен проектант Ивайло Христов, архитектът Георги Георгиев, ръководител на РК на Камарата на архитектите в България, изкуствоведът Марин Добрев, шеф на Художествена изложба – Стара Загора, художникът Петър Тепсизов, ръководител на Представителството на СБХ в Ямбол и организатор в Художествена изложба „ Жорж Папазов “ – Ямбол.

Любомир Добрев ще получи премията от 2000 лв..

Добрев е роден в Разград на 2 юни 1956 година. Завършил е компетентност „ Скулптура “ във Великотърновския университет през 1984 година. Член е на Съюза на българските художници, секция „ Скулптура “.

Участвал е в изложения в София, Пловдив, Варна, Русе, Москва, Брюксел, Мюнхен, Равена, Истанбул.

Любомир Добрев е прочут със своите мемориални творби, измежду които – монумент на починалите във войните поданици и паметна плоча барелеф на цар Борис трети в Разград, монумент на Свети Георги Победоносец за Русе, бюст-паметник на Васил Левски в Несебър и Генерал Тошево, бюст-паметник на Ботев в Каварна, монумент на починалите във войните поданици на Исперих.

На второ и трето място от комисията бяха класирани плановете на скулпторите Стефан Коцев и Димитър Огнянов. Те ще получат надлежно 1000 и 500 лв. съгласно изискванията на състезанието.

Идеята за основаването на монумент на Дякона поражда още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков, основател на съдружие „ Левски-Дяконът “. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол дава единодушие за слагане на паметника в Ямбол.

Парите за създаване на паметника на Левски в Ямбол бяха набрани посредством дарения от жители и компании. Ямболските общински съветници също подариха по една месечна заплата за родолюбивото начинание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР