В сезона на пролетните дъждове и снеготопенето България не използва

...
В сезона на пролетните дъждове и снеготопенето България не използва
Коментари Харесай

Част от ПАВЕЦ "Белмекен" се връща в експлоатация след успешен, но бавен ремонт

В сезона на пролетните дъждове и снеготопенето България не употребява оптимално мощностите си за произвеждане на ток от Водноелектрическа централа, защото някои от най-големите централи са или в проточили се поправки или аварирали. Това води да десетки милиони пропуснати изгоди и по-малко предложение на сила, което пък в допълнение покачва цените на тока.

На 6 юни обаче от Националната електрическа компания (НЕК) оповестиха, че рехабилитацията на първият хидроагрегат на ПАВЕЦ " Белмекен " е завършила сполучливо след извършени 72-часови проби в действителни условия. Агрегатът разполага със 75 мВт в генераторен режим и 52 мВт в помпен режим. Цялата помпена централа има потенциал от 375 мВт за произвеждане на ток и 104 мВтч в режим на консумация за изпомпване на вода, само че другия елемент, който се ремонтира ще бъде пуснат в употреба чак през август.

В каскадата " Белмекен-Сестримо " влизат помпено-акумулаторната водноелектрическа централа ПАВЕЦ " Белмекен " и вецовете " Сестримо " и " Момина клисура ". Заедно с огромния ПАВЕЦ " Чаира " тези уреди образуват най-големия хидроенергиен комплекс в страната и Югоизточна Европа като цяло, чиято обща мощ е 1600 мегавата за произвеждане на ток и 892 мегавата при изпомпване.
Ремонтът
" Белмекен - Сестримо - Момина клисура " е предоставена през май 2018 година на хърватско-чешкия консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS. Стойността на контракта е 20 млн. евро и включва ремонт на ПАВЕЦ " Белмекен ", Водноелектрическа централа " Сестримо " и Водноелектрическа централа " Момина клисура ", както и произвеждане, доставка, монтаж, авторски контрол, конфигурация, изпитване и стартиране в употреба на уреди и системи за трите централи. Срокът за осъществяване по контракт е 28 месеца или до края на 2020 година Последното публично изказване за този план бе от октомври 2019 година, когато тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова удостоверява, че крайната дата за осъществяване на контракта за целия план е 13.11.2020 година Заради корона рецесията обаче и този контракт е бил продължен, като първичните данни бяха, че дейностите ще приключат в края на 2021 година, само че и в този момент към момента не са напълно завършени.
Реклама
В известието на НЕК се декларира, че сега се прави рехабилитация на втория хидроагрегат на централата, която ще приключи в края на лятото и по-късно ще се стартира работа и по пети хидроагрегат, с което дейно би трябвало да завърши плана за ремонта и ПАВЕЦ-ът да проработи напълно.

" Активно не престават работите и по другите две централи от каскадата Белмекен-Сестримо-Момина клисура - Водноелектрическа централа " Сестримо " и Водноелектрическа централа " Момина клисура ". В първия през март 2022 година сполучливо бе приключена рехабилитация на втория хидроагрегат. Към момента централата разполага с цялостния си потенциал от 240 мВт. Във Водноелектрическа централа " Момина клисура " е приключена рехабилитацията на втория елемент, а първият е в режим на 72- часови проби за въвеждане в употреба. Към момента централата разполага с цялостния си потенциал от 120 МВт. ", се споделя в известието по отношение на развиването на ремонтната активност в останалите централи от същата каскада.

Така отвън строя остава единствено ПАВЕЦ " Чаира ", където на 23 март мощен воден удар, а през май последва и прекъсване на последния работещ елемент поради механически проблеми. В резултат на това бяха заменени двама членове на борда на шефовете на НЕК от времето на ГЕРБ - Светослав Спасов и Христо Георгиев и се изпълнителен шеф в лицето на Мартин Георгиев.

Преди седмица Георгиев разгласи, че НЕК има план за уголемение на работния режим на ПАВЕЦ " Чаира ", само че не сподели по кое време вероятно ще бъде възобновена цялостната мощ на централата.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР