В сезона на правенето зимнина сме. А тя включва и

В сезона на правенето зимнина сме. А тя включва и ...

Как се изработват традиционни съдове за ракия и вино?


В сезона на правенето зимнина сме. А тя включва и вино и ракия, които най-добре се съхраняват в бъчви.

Стойчо Паунов е танцьор в ПФА "Мизия", а в свободното си време ремонтира бъчви. Занаятът наследил от баща си и дядо си.

"От малък край дядо ми, показваше ми някои работи, така с течение на времето се запалих. По принцип занаят се краде ако си чирак, чиракуваш някъде, не ти показват всичко, в моят случай много помогна дядо ми, баща ми също, много неща ми казаха, даваха ми по-леки неща, сблъсквах се с дървото, с инструменти", споделя Стойчо.

Освен чук и т.нар. „бъския", за ремонтирането на един съд са необходими още много инструменти. Повечето неща върши на ръка.

"Един обръч по няколко пъти го набивам, щото го меря, после пак го вадя, секачи, пробои, общо взето това, но има и инструменти, които по-рядко ми трябват, но трябват за този занаят, повечето са ръчни. Тука имам две-три машини и ми улесняват труда, това е абрихт, а там специална фреза има за дъната да се изрязват, иначе всичко навремето е правено на ръка", казва Стойчо.

Една бъчва не може без папур. С него се уплътняват дъските, за да не пропускат. Затова, въпреки, че расте в блатата, папурът трябва да е сух. Сухи трябва да са и дъските, от които се правят съдовете, но от всяко дърво дъска за бъчва или буре не става.

Бъчвите се подготвят през лятото, казва майсторът - преди да станат гроздето и сливите.

Стойчо определя бъчварството, като труден занаят - няма как ръцете и дрехите ти да останат чисти - но пък труда му доставя удоволствие. И му се ще и той да предаде занаята някому.

"Занаятът е изчезващ, да, никой не му се занимава, даже да искам да науча някой, като види какво блъскане, каква пот и каква мръсотия, на никого не му се хваща. Нямат желание просто младите хора, или пък малко символично казано, като речеш да научиш някой, почва да пита „колко ще ми плащаш?". След мене няма да има кой, жалко, че базата, която имам ще се разпилее", споделя Стойчо Паунов.

Затова пък, Стойчо се е зарекъл: пенсионира ли се, като танцьор, ще се посвети изцяло на занаята.

Репортер: Герасим Герасимов

Източник: bnt.bg