В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни

...
В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни
Коментари Харесай

В сезона на българския домат - защо ядем гръцки

В сезона на плодовете и зеленчуците – български или вносни са доматите, прасковите и дините, които ядем, ревизира NOVA.

В наши оранжерии се създават прелестни български зеленчуци. И отсам потеглят към пазарите в страната. Производството им обаче става все по-трудно – и поради огромните разноски, и поради някои неприятни климатични изненади, които доведоха до измръзвания и заличаване на част от реколтата.

Така българският домат става все по-неконкурентоспособен на сергията и трайно се измества от гръцкия, турския или полския да вземем за пример.

Според производителите 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са импорт.

Според контролните органи вносът е по-малък – към 55-60%. И въпреки всичко огромна част от продукцията, която доближава до трапезата ни идва от Гърция, Турция, Румъния, Албания, Полша и Македония. Според сектора – за последните 20 години производството на някои плодове и зеленчуци понижава 10 пъти.

Да погледнем и към тържищата – гръцките плодове и зеленчуци са много по-евтини.

И за образец – в случай че доматът на борсата коства приблизително – 1.30 лв., то вносният ще намерим за 1.40 лв., а родният – сред 1.75 и 2.20 лв..

Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови тържища и борси споделя, че нашата стока не е толкоз лъскава колкото вносната, само че е с доста хубаво качество. Например българският домат е по-грозен, добър усет, тънка кожа, а гръцкият - по-жилав и по-месест.

Българските дини пък били по-обли и по-малки, а вътре са по-светли, уточни още познавачът на пазарите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР