В сезона на отпуските при разходка сред природата е много

...
В сезона на отпуските при разходка сред природата е много
Коментари Харесай

Експерт съветва: Ето какво да правим, ако ни ухапе змия

В сезона на отпуските при разходка измежду природата е доста евентуално да срещнете змии. От близо 20-те типа змии, срещани на територията на България, единствено ухапването от пепелянка и усойница може да бъде опасност. Те са най-опасни за дребни деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването предизвиква сериозен дискомфорт, само че няма директна заплаха за живота.
Как да реагираме при захапване от змия изяснява токсикологът и анестезиолог доктор Петко Загорчев.
"Пристягане на крайника, с цел да не се популяризира отровата, на практика не е належащо. Не е нужно и да бъде изсмуквана отровата, тъй като е невероятно в цялостен размер. Не е належащо да се разсича с ножче или под ръка режещ инструмент раната, с цел да изтече кръвта. Първо е нужно успокоение. След това следва разчистване на раната с вода или влажна кърпичка. После потърпевшият се насочва към най-близкия медицински пункт ", уточни доктор Петко Загорчев.
Змиите не атакуват без причина, а единствено, в случай че се усещат застрашени или в случай че ги настъпите. В региони, за които се знае, че се населяват от змии, би трябвало да се носят дълги плътни панталони, здрави обувки и чорапи. Добра защитна мярка е да носите дълга пръчка и да потропвате с нея пред себе си, с цел да може влечугото да усети вибрациите и да избяга.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР