В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и ...

В сезона на летните почивки засилват контрола в ресторантите и

Опасен ли е сладоледът, който купуваме

В сезона на летните почивки ускоряват контрола в заведенията за хранене и ол инклузив хотелите по морето.

През идващите месеци инспекторите от Агенцията по храните ще наблюдават безвредни ли са продуктите, които ни оферират в курортите. Традиционно инспекции ще има и на производителите и търговците на сладолед.

Преди контролните органи да тръгнат на инспекции, екип na NOVA влиза в ролята на скришен клиент, с цел да ревизира по какъв начин се съхранява и продава сладоледът, който се предлага навън. Какъв е резултатът от опита, както и какво демонстрират първите за сезона инспекции?

Избрани са няколко случайни обекта за продажба на сладолед в центъра на София. Резултатът от опита - в нито един от 5-те обекта лъжичките за сладолед не са самостоятелно опаковани, а в два от тях – приборът за загребване е единствено един – за всички типове усети.

 istock istock
Може ли това да се окаже рисково – отговаря д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него макар ниските температури, при които се съхранява, сладоледът бързо може да се трансформира в рискова храна. Затова когато купуваме насипен сладолед би трябвало да внимаваме дали лъжичките за консумация са настрана опаковани и дали всеки тип сладолед има обособена лъжица за загребване. Още по-опасно е, в случай че сладоледът се продава навън.

„ Тези сергии нормално са на улици – където минават доста хора, подвига се прахуляк. Разпространяват се всевъзможни бактерии ”, споделя още лекарят.

Какво още сподели проверката - гледайте във видеото.

Източник: pariteni.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg