В сезона на летните почивки и многото пътувания, всички се

...
В сезона на летните почивки и многото пътувания, всички се
Коментари Харесай

Експерт предупреди: Горивата поскъпват заради летните почивке

В сезона на летните почивки и многото пътувания, всички се насочваме към бензиностанции, с цел да изпълни резервоара.

" Цените, които виждаме на колонките сега, ще се задържат най-малко 2-3 седмици. Тенденциите са за леко повишение в последната една седмица, само че както си приказваме за леко повишение, по този начин в идващия миг може да се види леко понижение. Средната цена е към 2,50 лева./ 2,60 лева в обособените вериги. Миналата година в същия месец цената е била по-ниска, само че м.г. в края на юли цената приближи 2,70 лева ", сподели от  Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Той разясни, че потреблението е по-ниско от миналогодишното.

" Когато температурите са по-високи, цената на газта автоматизирано става по-ниска, тъй като при производството се използва доста по-малко сила. Сега чакаме цената ѝ тук-там да падне под 1 лева. Цената на метана също падна много, това е най-евтиното гориво, което може да се употребява в страната. През последните седмици се усещат по-сериозно пътуващите. Големите зареждания стартират още от сряда, четвъртък. В последните години следим уикенд отмора, а не както преди ", добави Хаджидимитров за .

От думите му стана ясно, че рафинерията ни работи на 95%.

" Имаме всевъзможни горива, вносът върви обикновено. За идващите 5-6 месеца не би трябвало да се тормозим дали ще имаме гориво. Пазарът се напасна по отношение на обстановката и сега той работи умерено. България държи едни от най-ниските цени на горива в Европейски Съюз поради ниската данъчна ставка. Предполагам, че това към момента ще продължава. Но в случай че трендовете, които се появиха в последните 2 години, би трябвало да бъдат изпълнени до 2027, това няма да бъде тъкмо по този начин ", акцентира гостът.

Тогава цената ще скочи.

" Догодина би трябвало да вкараме по-различни биогорива, по-късно би трябвало да съблюдаваме търговия с излъчванията. Цената ще е нагоре с към 0,50 лева./ 0,60 лева Въпросът е по какъв начин тези средства ще се преразпределят. Да се надявам, че ще се вземе по-разумно решение, тъй като в случай че се покачат горивата в цяла Европа с такава цена, цената на стоките и услугите ще стане доста по-висока ", разясни Димитър Хаджидимитров.

Той призна, че сега те чакат да видят дали ще има държавно управление и ще седнат да създадат разбори.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР