В сезона на кърлежите редица хора, които срещат проблема с

...
В сезона на кърлежите редица хора, които срещат проблема с
Коментари Харесай

НЗОК: Ваденето на кърлеж не е безплатно

В сезона на кърлежите редица хора, които срещат казуса с ваденето им – било персонално, било поради децата си, се сблъскват с разпоредбите на здравната система. На места ваденето на кърлеж е гратис или на алегорична цена, на други коства скъпо. В множеството случаи гратис не вадят кърлежи даже и в незабавните центрове или отделения на лечебните заведения. Защо това е по този начин – отговор дават от Националната здравноосигурителна каса в рубриката за пациенти „ НЗОК за теб “:

Ухапването от кърлеж не е незабавно здравно положение. Според настоящата нормативна уредба, в случай че се сблъска с подобен проблем, човек би трябвало да потърси своя персонален доктор или различен общопрактикуващ доктор, в случай че е отвън обитаемото си място. В подобен случай дължи само потребителска такса, а в случай че е освободен от нея – не заплаща нищо, изясняват от НЗОК.

Ако процедурата бъде осъществена в лечебно заведение, тя би трябвало да се заплати от пациента, като лечебното заведение единствено дефинира каква да е цената, акцентират от там.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР