В сезон, в който всички усилия ще бъдат насочени към

...
В сезон, в който всички усилия ще бъдат насочени към
Коментари Харесай

Линдзи Вон и Марсел Хиршер се протягат към историята в олимпийския сезон на алпийските ски

В сезон, в който всички старания ще бъдат ориентирани към зимните олимпийски игри в Пьончан, два именити върха стоят на хоризонта в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Линдзи Вон (77) е на девет победи от върховото достижение на Ингемар Стенмарк (86), а Марсел Хиршер може да стане едноличен връх по брой огромни кристални глобуси. Австриецът има шест, с колкото е и сънародничката му Анемари Мозер-Прьол.

Сезонът в Световната купа започва този уикенд със слаломите в Зьолден. След поредност тежки травми Вон ще взе участие за пръв път в австрийския зимен център от пет години насам. Хиршер ще пропусне старта на сезона след първата си тежка травма, откогато стартира да господства при мъжете през 2012 година

Битката при мъжете

След историческите при мъжете шест следващи Световни купи Хиршер ще опита да влезе в историята с четири златни медала от една олимпиада. 28-годишният австриец е основен кандидат за купите в слалома, гигантския слалом, суперкомбинацията и отборната конкуренция.

На 17 август обаче той счупи левия си гален на подготовка. Първата тежка контузия в кариерата му идва единствено шест месеца преди Пьончан 2018. Той евентуално ще се завърне на пистата едвам през декември, като ще пропусне две от обичайно сполучливите си дестинации - Зьолден и Леви през ноември.

В последните сезони Хиршер завоюва толкоз безапелационно, че даже при отсъствието от първите два уикенда рекордния седми бистър глобус е вероятен. Големият въпрос е дали той ще може да се оправи с напрежението от огромните упования.

" През този сезон само мога да изгубя. Защото в случай че завърша втори, съгласно австрийската преса ще бъде национална покруса ", сподели Хиршер в навечерието на сезона.

Най-големите му съперници в Световната купа се обрисуват французинът Алекси Пинтюро и норвежците Шетил Янсруд, Хенрик Кристоферсен и Аксел Лунд Свиндал.

Пинтюро наподобява най-голямата опасност за Хиршер. Французинът е в своя пик - на 28 години, и е главен кандидат в три дисциплини - слалома, гигантския слалом и комбинацията. Той завоюва дребния бистър глобус в комбинацията в четири от последните пет сезона, три пъти беше трети в слалома и пети пъти беше в челната тройка на гигантския слалом.

В същите дисциплините е силата и на 23-годишния Кристоферсен, който през последните два сезона най-често насочва предизвикателство към Хиршер в техничните дисциплини.

Свиндал се надява да стигне до третата си международна купа. Ако успее да се опази от травми, той остава любимец №1 в скоростните дисциплини дружно с Янсруд. Тед Лигери също остава основен кандидат, само че 33-годишният американец е посочил, че постоянно концентрира напъните си върху най-важните стартове - олимпийските игри и международните шампионати.

Битката при дамите

Линдзи Вон завоюва четири международни купи сред 2008 и 2012 година и можеше от дълго време да е задминала всички върхове в алпийските ски, само че поредност травми не е й разрешиха да се състезава пълноценно през последните години.

Вон падна доста тежко на международното състезание в Шладминг през 2013 година, като скъса кръстни връзки на коляното и получи фрактура на пищяла. Тя опита да се върне за олимпийските игри в Сочи, само че още веднъж се контузи и трябваше да претърпи втора интервенция.Въпреки това Вин се завърна в страхотна форма и направи доста мощен сезон 2014/2015, в който завоюва осем надпревари и усъвършенства върха на Анемари Мозер-Прьол за най-вече победи в историята на Световната купа.

Американката сграбчи и два кристални глобуса - в спускането и супергигантския слалом, с което усили общия си брой на 19 и изравни върха на Ингемар Стенмарк. През предишния сезон тя съумя да го усъвършенства след трофей в спускането.

В събота тя ще взе участие в дисциплината слалом за пръв път от началото на 2016 година " Най-важното нещо този сезон е да остана здрава, тъй че не желая да си слагам цели. Просто желая да карам солидно. Когато го върша, е задоволително да вляза в топ 15. Това е, от което нуждая се ", сподели Вон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР