В северния гръцки град Флорина прокурор е поискал да бъде

...
В северния гръцки град Флорина прокурор е поискал да бъде
Коментари Харесай

Гръцки прокурор посече македонския език! А ние си мълчим

В северния гръцки град Флорина прокурор е изискал да бъде анулирано решение за основаване на " Център за македонски език " в града, оповестява изданието " Миллет Нюз ", представен от standartnews.com.

На 29 декември 2022 година прокурорът Анастасия Калайдзис е внесла искане за отменяне на правосъдно решение, с което се записва асоциацията " Център за македонски език в Гърция ". Възражението й ще бъде прегледано от съда във Флорина на 2 февруари 2023 година

Гражданският съд във Флорина взе решение на първа инстанция да учреди асоциация, наречена " Център за македонски език " на 27 юли 2022 година, припомня англоезичното издание на турското малцинство в Гърция.

Сред задачите на асоциацията са " опазване и развиване на македонския език в Гърция и поддръжка към преподаването на македонски език като незадължителен курс в гръцките университети и държавни учебни заведения ".

Според информации в гръцките медии прокурорът Анастасия Калайдзис твърди, че решението за учредяване на " Център за македонски език " опонира на Преспанското съглашение, подписано сред Гърция и Северна Македония. Според нея асоциацията се " пробва да сътвори македонско малцинство в региона ". Според прокурорката " в Гърция не живеят македонци и няма македонски език ", а систематичното развиване на език на прилежаща страна, граничеща с Гърция, в гръцките региони Македония и Тракия, е опасност за сигурността и публичния ред в Гърция.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР